Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 17. februar 2011

Representantforslag 68 S (2010-2011)

Jeg viser til brev 20. januar 2011 fra energi- og miljøkomiteen vedlagt representantforslag 68 S (2010-2011). Representantforslaget gjelder forslag om å legge frem for Stortinget evalueringen fra 2005 av forsøksprosjektet med ny forvaltningsordning for motorferdsel i utmark i 8 kommuner, samt forslag om at regjeringen fremmer forslag om endringer i lov om motorferdsel i utmark slik at kommunene får økt myndighet, med grunnlag i erfaringene fra forsøksprosjektet.

Forsøksprosjektet med ny forvaltningsordning for motorferdsel i utmark i 8 kommuner startet i år 2000 og ble evaluert av Norsk institutt for naturforskning (NINA) i 2005 (NINA Rapport 90). Erfaringene fra forsøksprosjektet utgjør en del av underlagsmaterialet for Direktoratet for naturforvaltnings tilrådning i 2008 til Miljøverndepartementet om forslag til nytt motorferdselregelverk.

I den politiske plattformen for flertallsregjeringen (Soria Moria II) står det at regjeringen vil fullføre gjennomgangen av lov om motorferdsel i utmark og vassdrag. I dette ligger at det ikke skal utarbeides en ny lov om motorferdsel i utmark og vassdrag, men at det skal foretas en vurdering av gjenstående behov for eventuelle endringer i eksisterende lov og forskrifter.

Som ledd i gjennomgangen av motorferdselregelverket ble det i juni 2009 gjort enkelte endringer i forskrift 15. mai 1988 nr. 356 for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag. Samtidig med behandlingen av forskriftsendringen bestemte regjeringen at det ikke skal gjøres endringer i lov eller forskrift om reglene for bruk av motorkjøretøy på snødekt mark i Finnmark og Nord-Troms. Disse forblir derfor uendret.

Miljøverndepartementet arbeider nå med å gjennomgå og vurdere gjenstående problemstillinger knyttet til Direktoratet for naturforvaltnings tilrådning fra 2008. Evalueringsrapporten fra 2005, rapporten Motorferdsel og Samfunn (NIBR-rapportene 2006: 15 og 2006: 16) og resultatene fra barmarksprosjektet i Finnmark – som sluttføres nå i februar 2011 – vil inngå i vurderingen.

Først når denne gjennomgangen er utført vil regjeringen ha grunnlag for å vurdere hvorvidt det er ytterligere behov for å gjøre endringer i regelverket knyttet til motorferdsel i utmark.