Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kjell Børre Hansen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Willy Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Arvid Svendsen, viser til representantforslaget der det anmodes om å stille krav til årlig, offentlig korrupsjonsrapport fra landets største bistandsorganisasjoner.

Komiteen viser videre til miljø- og utviklingsministerens brev til komiteen av 28. mars 2011, hvor det redegjøres for utenriksdepartementets tiltak for bekjempelse av korrupsjon, og viktigheten av dette for utviklingssamarbeidets resultater og omdømme. Komiteen merker seg at utenriksdepartementet fører oversikt over alle saker hvor det varsles om økonomiske misligheter, og at departementet vil offentliggjøre den første rapporten om de avsluttede sakene i 2011. Komiteen merker seg videre at utenriksdepartementet vil kunne pålegge organisasjonene å offentliggjøre årlige rapporter om misligheter som angår offentlige mottatte midler fra departementet og Norad, men at dette forutsetter at hjemmelsgrunnlaget avklares. Komiteen er av den oppfatning av at dette er noe som bør vurderes å gjøre.

Komiteen har også merket seg at statsråden har innkalt til møte med de største frivillige organisasjonene, der hensikten er å drøfte arbeidet med å bekjempe økonomiske misligheter, herunder spørsmålet om standardisert årlig rapporteringsrutine om misligheter. Komiteen imøteser resultatet av dette arbeidet.

På denne bakgrunn forventer komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, at intensjonen i representantforslaget vil bli ivaretatt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg uttalelsene fra statsråd Erik Solheim til Aftenposten 14. april 2008 om at Norge har vært naiv og at vår bistand har vært med på å gjøre korrupsjon mulig. Disse medlemmer er kjent med at av et bistandsbudsjett på om lag 26,2 mrd. kroner i 2009, ble det bevilget 34,8 mill. kroner eller om lag 0,13 pst. av bistandsbudsjettet, til rene antikorrupsjonstiltak.

Disse medlemmer er innforstått med at Norge gir bistand til noen av verdens mest korrupte land slik dette fremgår av diverse årlige antikorrupsjonsrapporter, og at dette stiller store krav til overvåking og kontroll av den bistanden som gis. I denne sammenheng viser disse medlemmer til Fremskrittspartiets forslag om obligatorisk tilslutning til åpenhetsinitiativet i bistanden for alle land som mottar bistand fra Norge, jf. Innst. 81 S (2010–2011) – innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Morten Høglund og Jan Arild Ellingsen om krav til antikorrupsjon og åpenhet i bistanden.

Komiteen mener for øvrig at departementet bør vurdere om de krav som pålegges bistandsorganisasjoner om rapportering av misligheter som angår midler mottatt fra departementet eller NORAD, også bør gjelde institusjoner som NORFUND og private selskaper som mottar støtte fra samme hold til engasjementer i utviklingsland.