Brev fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartement v/statsråden til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 5. mai 2011

Dokument nr 8:116 S (2010-2011): Representantforslag fra stortingsrepresentantene Jon Jæger Gåsvatn, Per Arne Olsen, Kari Kjønaas Kjos, Bente Thorsen og Gjermund Hagesæter om å sikre økt lønn i lavlønnsyrker med hovedfokus på utdanningsgruppene i offen...

Jeg viser til oversending av nevnte dokument fra Kommunal- og forvaltningskomiteen datert 30.03.11.

Representantforslaget lyder som følger:

Stortinget ber regjeringen i forbindelse med lønnsoppgjøret 2011 iverksette tiltak som sikrer et lønnsløft for lavlønnsyrkene med fokus på utdanningsgruppene i offentlig sektor, og som følge av det sikre at kommunene blir fullt ut økonomisk kompensert for et slikt lønnsløft.

Lønnsoppgjøret er partenes ansvar, som det også innledningsvis fremgår i bakgrunnen for forslaget.

Forslagsstillerne viser til endringer i lærernes arbeidstidsbestemmelser under Regjeringen Stoltenberg I. Jeg vil i den forbindelse presisere at lønnsøkningen i skolesektoren i perioden 2000-2002, kom som et resultat av forhandlinger partene imellom.

Når forslagsstillerne viser til de såkalte kvinnedominerte lavlønnsyrkene, er dette primært grupper som hører inn under kommunesektoren, hvor arbeidsgiver er representert enten av KS eller Oslo kommune, eller i helseforetakene hvor arbeidsgiver er representert av Spekter. Det er regjeringens syn at partene i de ulike tariffområdene selv må finne løsninger på alle lønnsspørsmål.

I det statlige tariffområdet er det Fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren og hovedsammenslutningene som finner løsningene på spørsmål om lønns- og arbeidsvilkår. Jeg finner grunn til å peke på at denne regjeringen har lagt særlig vekt på likelønn og lavlønn i de siste års lønnsoppgjør, senest i mellomoppgjøret 2011.

Mellomoppgjøret 2011 bidrar til å videreføre prioriteringen på likelønn som partene hadde i hovedoppgjøret 2010. Det generelle tillegget som alle ansatte mottar, sikrer gjennom fordelingsprofilen en høyere andel til kvinner.

I det statlige tariffområdet har kvinner i gjennomsnitt 94 prosent av menns regulativlønn. Korrigert for alder, utdanning, yrkeserfaring, ansiennitet og arbeidstid har kvinner 98-99 prosent av menns regulativlønn.

Partene i det statlige tariffområdet har gode prosesser for å komme til enighet om tiltak som skal utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Regjeringen legger til grunn at det samme skjer i de øvrige forhandlingsområdene i offentlig sektor.