Brev fra statsminister Jens Stoltenberg til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 9. juni 2011

Vedrørende statsrådets protokoller

Det vises til brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen for perioden 1. juli til 31. desember 2010.

Komiteen har merket seg at to statsrådsaker i ettertid er rettet ved en håndtegnet påtegning på den kongelige resolusjonen. Tilfellene gjelder retting av henholdsvis skrivefeil og retting av feil henvisning. Komiteen har ikke indikasjoner på at den etterfølgende rettingen endrer realitetsinnholdet i den kongelige resolusjonen, men mener en slik praksis har prinsipielle sider som bør avklares. Komiteen ber på denne bakgrunn om Statsministerens kontors kommentar til den fremgangsmåten som her beskrives og som innebærer endringer etter at en sak er behandlet i statsråd, uten behandling i nytt statsråd.

Dersom det etter at kongelig resolusjon er fremmet i statsråd oppdages en feil i tilrådingsposten, er hovedregelen at feilen rettes ved at det fremmes en ny kongelig resolusjon.

Det er likevel etablert praksis for at åpenbare skrivefeil og lignende i en viss utstrekning kan rettes uten at det må fremmes en ny kongelig resolusjon. Fremgangsmåten som da følges er at feilen rettes gjennom en påtegning på original versjonen av den kongelige resolusjonen. Samtidig skal det påføres en kort forklaring om årsaken til rettingen. Deretter sendes den kongelige resolusjonen til Statsministerens kontor, slik at statsrådssekretæren kan føre rettingen av feilen inn i protokollen.

Denne fremgangsmåten ble benyttet i begge de nevnte tilfeller, og rettingene er ført inn i vedtaksprotokollene av statsrådssekretæren. Som det vises til i brevet fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, innebar ikke noen av disse rettingene en endring av realitetsinnholdet i de kongelige resolusjonene.