Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Håkon Haugli, Hilde Magnusson, Ingalill Olsen og Eirik Sivertsen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Morten Ørsal Johansen og Åge Starheim, fra Høyre, Trond Helleland og Michael Tetzschner, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Aksel Hagen, fra Senterpartiet, Heidi Greni, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, er tilfreds med at det reises forslag som bidrar til å poengtere mulige utfordringer rundt tilgangen på boliger i markedet. Komiteen er enig i at større etterspørsel enn tilbud på markedet presser prisene opp og således ekskluderer og vanskeliggjør boligtilgangen for mange. Komiteen er godt kjent med at en stor andel av utleieboligene er deler av privat bolig og at endringer i rammebetingelsene for å kunne leie ut deler av egen bolig, lett kan bidra til at disse blir tatt ut av markedet.

Komiteen vil understreke at boligspørsmål er en sammensatt problemstilling som trenger en bred og grundig tilnærming og viser til NOU 2011:15 Rom for alle, der en rekke utfordringer rundt boligmarkedet og boligsosiale spørsmål belyses på en grundig måte. Videre vil komiteen vise til regjeringens varslede boligmelding som forventes å se nærmere på flere sider av boligspørsmål på både eie- og leiemarkedet og mulige tiltak for å bedre situasjonen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti slutter seg til konklusjonen om at nye offentlige krav kan slå uheldig ut på tilgangen til leieboliger.