Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 6. mars 2012

Vedrørende representantforslag 48 S (2011–2012)

Det vises til brev av 31. januar då. fra Stortingets energi- og miljøkomité vedrørende representantforslag 48 S fra stortingsrepresentantene Nikolai Astrup, Siri A. Meling, Elisabeth Aspaker, Frank Bakke-Jensen og Erna Solberg om etablering av kullkraftverk med fullskala fangst og lagring av CO2 på Svalbard.

Ved behandling av St.meld. nr. 9 (2010–2011) Fullskala Co2-håndtering i fjor vår, sluttet Stortinget seg til den gjeldende fremdriftsplanen for fullskalaprosjektet på Mongstad, herunder regjeringens anbefaling knyttet til det videre planleggings- og prosjekteringsarbeidet.

Utslipp av klimagasser er en vesentlig miljøtrussel og regjeringen er svært opptatt av å finne gode tiltak som kan avhjelpe problemet. Det er en hovedmålsetting for regjeringen å utvikle fremtidsrettede, effektive teknologier for CO2-håndtering. Realiseringen av fullskala CO2-håndtering ved Mongstad er et viktig ledd i dette arbeidet. Andre viktige element i dette arbeidet er Teknologisenteret på Mongstad, CLIMIT-programmet og arbeidet som er igangsatt for å kartlegge mulighetsområdet for fullskala CO2-håndtering ut over prosjektet på Mongstad.

Regjeringen legger til grunn at det pågående planleggings- og prosjekteringsarbeidet for fullskalaanlegget på Mongstad skal følge normal industripraksis for store og kompliserte prosjekter. I tråd med redegjørelsen i den nevnte stortingsmeldingen, er det i 2012 budsjettert med 742 mill. kroner til planlegging og forberedelse av fullskala CO2-fangst på Mongstad i 2012, jf. Prop. 1 S (2011-2012). Et omfattende teknologikvalifiseringsprogram er igangsatt hvor målet er å få sikkerhet for at minst én teknologi virker etter hensikten og kan tas i bruk uten uønskede helse- og miljøeffekter. Etter en internasjonalt utlyst anbudsprosess, er nå fem ulike teknologileverandører med i programmet. Når teknologikvalifiseringsprogrammet er avsluttet, vil man starte prosjekteringen av selve anlegget. Samtidig pågår planleggings- og forberedelsesarbeidet med å etablere løsninger for transport og lagring av CO2 fra Mongstad. Dagens informasjon tilsier at regjeringen vil kunne legge frem et samlet investeringsgrunnlag senest i 2016.

Ambisjonen om å realisere fullskala CO2-fangst på Mongstad er utfordrende. Dette gjelder, som representantene viser til, både utfordringer ved de teknologiske løsningene, og tilknytningen av et fullskala CO2-fangstanlegg til et stort oljeraffineri i drift. Regjeringens målsetting er derfor at investeringsgrunnlaget, som skal legges frem for Stortinget, er godt gjennomarbeidet og kvalitetssikret.

Ut over CO2-håndteringsprosjektene på Mongstad, støtter staten gjennom CLIMIT-programmet flere prosjekter innen CO2-håndtering. CLIMIT er et nasjonalt program for å akselerere kommersialiseringen av CO2-håndtering gjennom økonomisk stimulering av forskning, utvikling og demonstrasjon. Programmet administreres av Gassnova og Norges forsk-ningsråd og har siden oppstarten i 2005 støttet nærmere 200 prosjekter. CLIMIT-programmet har blant annet tildelt støtte til CO2-håndteringsprosjekter i Longyearbyen. Det er nylig foretatt en ekstern evaluering av CLIMIT, basert på en grundig gjennomgang av de prosjekter som har fått støtte fra programmet og de resultater som er oppnådd. Evalueringsteamet konkluderer med at prosjektene gir et betydelig bidrag til arbeidet med utvikling av ny teknologi for CO2-håndtering.

Gitt klimautfordringene verden står overfor, er det positivt med større oppmerksomhet om mulighetene knyttet til CO2-håndtering og engasjement rundt konkrete prosjekter. Det er i denne sammenheng prisverdig at det kommer lokale initiativ knyttet til CO2-håndtering. Justis- og beredskapsdepartementet har mottatt en søknad om prosjektmidler til en forstudie for rensing av CO2 fra kullkraftverket i Longyearbyen. Initiativtakerne bak søknaden er UNIS (Universitetssenteret på Svalbard) og Bydrift Longyearbyen. Søknaden knytter seg til det internasjonalt viktige forskningsarbeidet innen CO2-lagring på Svalbard. Jeg har merket meg dette arbeidet, og denne søknaden er av en slik karakter at den bør kunne vurderes gjennom CLIMIT-programmet.

Stortinget sluttet seg i for til regjeringens forslag om å kartlegge mulighetsområdet for realisering av fullskala CO2-håndtering utover prosjektet på Mongstad, jf. behandlingen av St.meld. nr. 9 (2010 – 2011) Fullskala Co2-håndtering. Arbeidet med utredningen er gitt Gassnova og er godt i gang. Arbeidet skal etter planen ferdigstilles i 2014, og første delrapport er forventet innen utgangen av 2012. Studien skal kartlegge, analysere og vurdere ulike typer punktutslipp, inkludert utslipp fra eksisterende og eventuelt nye anlegg innen både kraftproduksjon og industri. Utredningen skal gi myndighetene et bedre kunnskapsgrunnlag knyttet til mulige CO2-håndteringsprosjekter i Norge og vil være viktig i regjeringens videre arbeid med å legge til rette for fangst og lagring av CO2. Jeg mener den ryddigste oppfølgingen av beslutningen om å utrede mulighetsrommet for realisering av fullskala CO2-håndteringsprosjekter er å avvente Gassnovas utredning før det tas stilling til enkeltprosjekter av denne karakter.

Når det gjelder prosjektet på Svalbard er det flere spørsmål som må utredes, herunder teknologiutvik-lings- og klimatiltakspotensialet. I tillegg vil et spørsmål om etablering av nytt kullkraftverk måtte vurderes opp mot spørsmålet om fremtidig energiforsyning i Longyearbyen. Disse spørsmålene berører ansvarsområdet til flere departementer.

Etter mitt syn har vi nå et egnet apparat som gir et godt beslutningsgrunnlag for å vurdere ulike prosjekter innen CO2-håndtering. Jeg understreker at Stortinget på ordinær måte vil bli orientert om regjeringens arbeid innenfor CO2-håndtering – både det arbeidet som er gjennomført og det som planlegges fremover.