Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 2. mai 2012

Justis- og beredskapsdepartementets tilskuddsforvaltning - tilleggsbrev

Jeg viser til mitt brev av 13. april 2012 som svar på Kontroll- og konstitusjonskomitéens brev av 13. mars 2012 om Justis- og beredskapsdepartementets tilskuddsforvaltning.

Etter at jeg sendte mitt brev 13. april 2012, har departementet avdekket en ny sak som jeg finner grunn til å informere Stortinget om.

Gjennom en direkte henvendelse fra en privatperson som har stilt spørsmål om hvorfor Justis- og beredskapsdepartementet fremstår som sponsor på en privat organisasjons hjemmeside, er det avdekket at departementet i en årrekke har kjøpt annonseplass hos diverse private organisasjoner for å markedsføre redningstjenesten. Beslutningen om valg av organisasjoner er tatt på administrativt nivå i departementet, og enkelte ganger i samråd med Hovedredningssentralen. Utgiftene har blitt belastet på kap. 455 Redningstjenesten, post 01 Driftsutgifter.

Etter en foreløpig vurdering av saken mener jeg at kjøp av denne typen annonseplass hos private organisasjoner har mer preg av å være støtte til organisasjonene fremfor markedsføring av redningstjenesten. Støtten skulle følgelig ha vært gitt på en tilskuddspost og håndtert i tråd med tilskuddsregelverket, herunder kunngjort. Det kan også stilles spørsmål om støtten til de mottakende organisasjonene kan forsvares ut i fra et redningsfaglig perspektiv. Vedlagt følger en oversikt over utbetalinger til kjøp av annonseplass i 2011.

I forbindelse med en gjennomgang av disse konkrete utbetalingene har det blitt avdekket forhold som krever videre oppfølging i departementet, herunder behov for justeringer av departementets egne kontrollrutiner for utbetalinger. Det vil jeg følge opp raskt. Alle kjøp av denne typen annonseplass er stoppet med umiddelbar virkning.