Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 22. oktober 2012

Dokument 8: 140 S (2011 - 2012) - Representantforslag 140 S (2011–2012) fra stortingsrepresentantene Solveig Horne, Ib Thomsen, Øivind Korsberg og Christian Tybring-Gjedde

I brev av 12. oktober 2012 fra Familie- og kulturkomiteen bes departementet vurdere representantforslaget fra stortingsrepresentantene Solveig Horne, Ib Thomsen, Øivind Korsberg og Christian Tybring-Gjedde om statlig bistand til å etablere nytt Munch-museum.

I Dokument 8: 140 S fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at staten bistår Oslo kommune i arbeidet med å etablere et nytt Munch-museum».

Vurdering av forslaget

I saksframstillingen hevdes det at byrådet i Oslo ikke greier å finne en løsning for nytt Munch-museum som kan samle et flertall av partiene i Oslo bystyre. Representantene sier derfor:

«Det kan synes som om at det trengs støtte fra staten for å legge til rette for at planer om fremtidig Munch-lokalisering kan realiseres, det være seg økonomisk støtte eller ved for eksempel å stille lokaler til disposisjon.»

I den sammenheng viser representantene til at det skal reises nybygg på Vestbanen for institusjonen Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Representantene skriver da at Nasjonalgalleriet vil bli stående tomt etter at Nasjonalmuseet har flyttet sin virksomhet til Vestbanen, og peker på den bygningen som mulig lokalisering for nytt Munch-museum.

Munch-museet er et kommunalt ansvar. Jeg konstaterer at representantene forskutterer resultatet av den pågående prosessen i Oslo kommune, dvs. at kommunens besluttende organer ikke vil komme fram til en flertallsbeslutning i saken om lokalisering av et nytt Munch-museum. I respekt for Oslo kommunes selvstendige ansvar og for en prosess som ennå ikke er avsluttet, vil det være feil fra statlig side å gi noen former for signaler som kan undergrave kommunens entydige plikt og rett til å finne en løsning.