2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Torkil Åmland, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, fra Senterpartiet, Lars Peder Brekk, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, viser til at meldingen gjør rede for omfanget av eksporten av forsvarsmateriell i 2011, både når det gjelder hva slags varer, tjenester og teknologi knyttet til disse varene som ble eksportert, til hvilke mottakerland og verdien av eksporten. Meldingen redegjør også for norsk eksportkontrollpolitikk, regelverket og det internasjonale arbeidet når det gjelder eksportkontroll og ikke-spredning.

Komiteen ser positivt på det arbeidet som er gjort de senere år for å sikre størst mulig innsyn i eksport av forsvarsmateriell fra Norge. Komiteen mener at økt innsyn og informasjon har bidratt til større åpenhet og en bredere samfunnsdebatt om forsvarsmaterielleksporten. Komiteen vil påpeke at et strengt regelverk, åpenhet om eksporten og bred debatt gjennom stortingsmeldingen, bidrar til transparens og sikrer legitimiteten til norsk eksport av forsvarsmateriell.

Komiteen mener man stadig må se etter muligheter til å forbedre praktiseringen av regelverket og finner det positivt at regjeringen har fulgt opp komiteens merknader om praktisering av UDs eksportretningslinjer i lys av hendelsene i Midtøsten og Nord-Afrika i 2011 og eksport til en del land i regionen. Komiteen merker seg at departementet har vurdert sin praktisering av gjeldende retningslinjer og kommet frem til at det er rom for å foreta mer systematiserte vurderinger av et mottakerland når det gjelder forhold knyttet til den grunnleggende menneskerettighetssituasjonen, demokratiske rettigheter og fare for at det militære utstyret kan brukes til intern undertrykkelse. Komiteen ser positivt på at Utenriksdepartementet i samarbeid med Stockholm Peace Research Institute har utarbeidet en sjekkliste i den hensikt å sikre mer systematiske vurderinger når det gjelder forholdene knyttet til respekten for menneskerettigheter, internasjonal humanitærrett og den innenrikspolitiske situasjonen som følge av eksisterende motsetninger eller væpnede konflikter i den endelige bestemmelsesstaten. Komiteen merker seg at både industrien og organisasjonene i høringen uttrykte tilfredshet med innføring av en slik sjekkliste. Endelig merker komiteen seg og støtter regelendringen om at lisens for B-materiell kan avslås med begrunnelse i vedlegg A-kriteriene.

Komiteen forutsetter at regjeringen kommer tilbake til Stortinget på egnet måte med opplysninger og vurderinger av erfaringene med den endrede praksis med hensyn til kontrollen med eksport av B-materiell som det nå legges opp til.

Komiteen registrerer at den samlede verdien av eksporten i 2011 var på om lag 3,9 mrd. kroner, hvorav salg utgjorde 3,6 mrd. kroner. Videre registreres at verdien av eksporten av A-materiell utgjorde om lag 2,9 mrd. kroner og B-materiell ca. 720 mill. kroner. Komiteen registrerer videre at det fra 2010 til 2011 har vært en nedgang på den totale eksporten på 1,7 pst., og at det ble gitt 14 avslag på søknader om eksportlisens i 2011. Komiteen har også merket seg at om lag 91 pst. av eksporten av A-materiell og 97 pst. av eksporten av B-materiell gikk til Nato-land og andre europeiske land i 2011.

Komiteen mener det er viktig at Norge praktiserer et strengt eksportkontrollregelverk. Komiteen mener det er viktig å ha felles internasjonale regler vedrørende salg av våpen og teknologi. Komiteen støtter regjeringens arbeid i relevante fora for å fremme høye internasjonale kontrollstandarder når det gjelder eksport av forsvarsmateriell, og at regjeringen innenfor rammen av NATO vil arbeide for å innføre sluttbrukererklæring for alle land som felles norm. Komiteen vil også støtte at Norge har tatt en ledende rolle i internasjonale fora i arbeidet med å få til bedre kontroll med konvensjonelle våpen, særlig håndvåpen og lette våpen, med tilhørende ammunisjon.

Komiteen vil også understreke at produksjon og eksport av forsvarsmateriell utgjør en betydelig verdiskaping i Norge og bidrar til utvikling av teknologi som også kan brukes sivilt.