3.5 Frivillige

Komiteen vil rette en stor takk til alle de frivillige, både ansatte og forbipasserende, som med sin innsats berget liv i og ved regjeringskvartalet. Takken gjelder også de mange frivillige som med stor fare for eget liv berget mange ungdommer på Utøya. De dro ut i båtene sine, plukket ungdommer opp av vannet og sørget for å bringe dem i sikkerhet på fastlandet, hvor de ble tatt hånd om av andre hjelpere. Uten deres innsats ville tapstallene blitt enda større.

Komiteen viser til at noen av dem også stilte båten sin til disposisjon for politiet slik at de kunne komme seg til Utøya, og at noen bidro med leting etter savnede i sjøen etter at gjerningsmannen var pågrepet. Det ble gjort en heltemodig innsats, noe som også vises ved at flere har fått tildelt medalje for edel dåd.

Komiteen vil ellers understreke de rosende ord fra de frivillige som møtte på komiteens høring om Hole kommunes innsats både 22. juli og i dagene og månedene etterpå. Det ble blant annet tatt initiativ til samlinger for de frivillige der de fikk være sammen og snakke om sine opplevelser.