Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Allan Johansen, Morten Høglund, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, fra Senterpartiet, Lars Peder Brekk, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Arvid Svendsen, viser til at Norfundloven trådte i kraft i 1997. Utviklingen de siste årene har avdekket behov for endringer i loven og harmonisering med andre lover. Dette gjelder blant annet på områdene eierstyring, selskapsledelse og ansattes rett til medbestemmelse. Videre anses det å være behov for å etablere og eie datterselskaper samt å klargjøre skille mellom investeringer i datterselskaper, felleskontrollerte samarbeidsselskaper og ordinære porteføljeselskaper.

Komiteen viser til at proposisjonen har vært på omfattende høring og at samtlige høringsinstanser har støttet forslaget om å oppdatere og harmonisere Norfundloven med annen lovgivning.

Komiteen slutter seg til forslaget om å gi Norfund eksplisitt adgang til å opprette og eie datterselskaper.

Gjeldende lov § 4 slår fast at «Fondet skaffer seg midler til virksomheten ved tilskudd fra Staten». Komiteen har merket seg at flere høringsinstanser har uttrykt reservasjoner mot at datterselskap under Norfund skulle gis generell adgang til å ta opp lån i markedet, og støtter forslaget om å nedfelle et forbud i selskapets vedtekter mot at datterselskap gis adgang til å ta opp lån.

Komiteen viser til gjeldende lov § 20, forslagets § 27, og forutsetter at det legges opp til at Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statens interesser også omfatter eventuelle datterselskap og andre virksomheter hvor Norfund har en vesentlig eierandel.

Komiteen har merket seg presiseringen av kriteriene for de felleskontrollerte samarbeidsselskapene samt åpningen for at Norfund midlertidig skal kunne eie mer enn 49 pst. i porteføljeselskapen og slutter seg til regjeringens vurderinger.

Komiteen er tilfreds med at ansatte gjennom forslaget til lovendring sikres rett til medinnflytelse både i Norfunds styre og i datterselskaper gjennom egne valgte styremedlemmer. Dette er en ønskelig utvikling og i tråd med den lovgivning som finnes for sammenliknbare virksomheter.

Komiteen støtter også forslaget om å opprette en generalforsamling og overlate til generalforsamlingen å treffe beslutninger som tidligere har tilligget departementet eller Kongen.