Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Irene Johansen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Eirin Sund, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Oskar J. Grimstad og Kjell Ivar Larsen, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, peker på at det biologiske mangfoldet er grunnlaget for menneskets eksistens, livskvalitet og velferd. Det biologiske mangfoldet er utviklet naturlig over lang tid og gjennom kulturpåvirkning. Komiteen mener derfor at det er svært viktig å ta vare på det biologiske mangfoldet for kommende generasjoner, og mener at det gjøres best gjennom en kombinasjon av vern og bærekraftig bruk.

Komiteen mener at det er viktig med et lovverk som sikrer at de norske naturverdiene blir ivaretatt, og viser til at Stortinget i 2007 enstemmig vedtok lov om forvaltning av naturens mangfold (naturmangfoldloven). Komiteen viser her til Innst. O. nr. 100 (2008–2009).

Komiteen viser videre til at Norge har sluttet seg til konvensjonen om biologisk mangfold. I denne er det vedtatt 20 nye globale mål. De såkalte Aichimålene, for bevaring av naturmangfold og økosystemtjenester fram mot 2020, ble vedtatt i Nagoya, Japan, i 2010. Det ble også vedtatt at landene skal oppdatere/revidere sine nasjonale handlingsplaner for naturmangfold i tråd med de nye globale målene, samt at handlingsplanen skal være på plass og gjennomføringen påbegynt innen 2015. Norge er gjennom konvensjonen om biologisk mangfold forpliktet til å følge opp de globale målene som skal sikre vern og bærekraftig bruk av vårt naturmangfold.

Komiteen viser til at nasjonale handlingsplaner betraktes som hvert enkelt lands hovedinstrument for gjennomføring av konvensjonen om biologisk mangfold. Konvensjonen pålegger partene å utarbeide en nasjonal handlingsplan for vern og bærekraftig bruk av naturmangfold der alle sektorer skal ta ansvar for å integrere hensynet til naturmangfold i sin forvaltning.

Komiteen har merket seg at miljøvernministeren i brev til komiteen 30. april 2013, som er vedlagt, skriver at regjeringen har besluttet å sette i gang et arbeid med en nasjonal handlingsplan for naturmangfold, og at den tar sikte på å ferdigstille handlingsplanen i mars 2014, parallelt med ferdigstilling av den femte nasjonalrapporten til konvensjonen om biologisk mangfold. Statsråden skriver videre at Stortinget på en egnet måte vil få seg forelagt hovedtrekkene i den nasjonale handlingsplanen. Komiteen imøteser dette.

Komiteen har merket seg at statsråden videre skriver at handlingsplanen vil legge til grunn de nasjonale miljømålene, og omfatte en beskrivelse og en vurdering av dagens virkemidler for å ivareta naturmangfold samt å foreslå eventuelle forbedringer eller nye virkemidler fram mot 2020. Handlingsplanen skal også gjøre rede for kunnskapsbehov og samordning mellom sektorer og mellom forvaltningsnivå.

Komiteen peker på at forslagene i Dokument 8:66 S (2012–2013) er svært omfattende, og mange vil kreve egne utredninger. Komiteen er enig med forslagsstillerne i at det fortsatt er behov for å sikre naturmangfoldet, både internasjonalt og nasjonalt, og mener at forslagene i Dokument 8:66 S (2012–2013) bør vurderes nærmere i forbindelse med nasjonal handlingsplan for naturmangfold og andre aktuelle saker de kommende årene.

Uttalelse fra næringskomiteen

Næringskomiteen viser til energi- og miljøkomiteens utkast til innstilling datert 30. mai 2013 vedrørende Dokument 8:66 S (2012–2013) Representantforslag fra Trine Skei Grande og Borghild Tenden om norsk naturmangfold.

Næringskomiteen viser til merknadene i energi- og miljøkomiteens utkast til innstilling datert 30. mai 2013, og har for øvrig ingen merknader.