Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråden til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 3. juni 2013

Behov for enkelte tekniske rettelser i lovforslaget i Prop. 141 L (2012-2013) Endringer i utlendingsloven mv. (behandling av sikkerhetssaker)

Det vises til Prop. 141 L (2012-2013) Endringer i utlendingsloven (behandling av sikkerhetssaker). Etter at proposisjonen ble fremmet har departementet blitt oppmerksom på behov for enkelte justeringer i lovforslaget av teknisk karakter. Jeg vil med dette henstille til Kommunal- og forvaltningskomiteen om å foreta disse endringene.

1.

Med bakgrunn i forslaget til nye lovbestemmelser i proposisjonen, ble det også fremmet forslag til nødvendige endringer av paragrafhenvisningene i en rekke av de øvrige bestemmelsene. Ved en feil ble det uteglemt å gjøre slike endringer i paragrafhenvisningene i lovens § 108 annet ledd bokstav a. Lovbestemmelsen henviser i dag til lovens § 7 første ledd. Fordi det i proposisjonen er foreslått å erstatte § 7 første ledd med en ny § 126 første ledd, må også henvisningen i § 108 annet ledd bokstav a endres i samsvar med dette.

Videre inneholder § 108 annet ledd bokstav a en henvisning til § 90 sjette ledd som etter lovforslaget skal bli ny § 90 femte ledd. Henvisningen i § 108 annet ledd bokstav a må derfor justeres i tråd med dette.

Jeg henstiller derfor til komiteen om å endre lovforslaget i tråd med følgende:

§ 108 annet ledd bokstav a skal lyde:

forsettlig eller uaktsomt overtrer de bestemmelsene som er angitt i det følgende, eller forbud, påbud eller vilkår gitt i medhold av disse bestemmelsene:

§ 8 første ledd

§ 9 første og fjerde ledd

§ 14 første og annet ledd

§ 16 første og tredje ledd

§ 19 første og annet ledd

§ 20 tredje ledd

§ 21 første ledd

§ 27 første ledd, jf. fjerde ledd

§ 55 første og annet ledd

§ 71 annet ledd

§ 83 første og annet ledd

§ 90 femte ledd

§ 93 første ledd annet punktum

§ 100 b første ledd annet punktum

§ 105 første ledd

§ 124 første ledd

§ 126 første ledd

2.

Departementet har i proposisjonen fremmet følgende forslag til ny § 128 femte ledd:

«Kongen kan gi nærmere regler i forskrift, herunder om utveksling av opplysninger mellom offentlige organer i saker som kan berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn

Den delen av bestemmelsen som gjelder myndighet for Kongen til å gi nærmere regler i forskrift om utveksling av opplysninger mellom offentlige organer i saker som kan berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn, passer bedre i en egen bestemmelse om utveksling av opplysninger mellom offentlige organer, enn i § 128 som har overskriften «Instruksjonsmyndighet mv.».

For øvrig har departementet nå hatt på høring et forslag til forskriftsbestemmelse om styrket hjemmel for PSTs tilgang til utlendingsforvaltningens opplysninger. En slik bestemmelse vil være hjemlet i den delen av lovforslaget som nå foreslås skilt ut i en egen § 128 a. Det kan være ønskelig å sette i kraft en forskriftsbestemmelse før det er klart for ikrafttredelse av lovforslaget i sin helhet. Følgelig vil det være en klar fordel med en egen § 128 a, som eventuelt kan tre i kraft uavhengig av lovforslaget for øvrig.

Jeg foreslår derfor at den aktuelle delen av bestemmelsen i § 128 femte ledd inntas i en ny § 128 a, slik:

§ 128 a skal lyde:

§ 128 a Utveksling av opplysninger mellom offentlige organer

Kongen kan gi regler i forskrift om utveksling av opplysninger mellom offentlige organer i saker som kan berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn.

Lovforslagets § 128 femte ledd må da gis følgende ordlyd:

Kongen kan gi nærmere regler i forskrift.