Søk

Merknad

KLIKK HER FOR VEDLEGG 1-8 KLIKK HER FOR VEDLEGG 9

2. Åpen kontrollhøring

Kontroll- og konstitusjonskomiteen besluttet i møte 8. mars 2016 å avholde kontrollhøring som ledd i komiteens behandling av saken. Høringen ble avholdt 20. april 2016.

Det fremgår av invitasjonsbrevene til høringen at høringen skulle omhandle – men ikke begrense seg til – følgende problemstillinger:

Problemstilling 1:

Riksrevisjonen fant det i forbindelse med revisjonen for 2013 kritikkverdig at Kunnskapsdepartementet ikke i tilstrekkelig grad styrer og følger opp tilskudd til private høyskoler og private fagskoler. Det foreligger motstridende uttalelser fra statsråden om departementets oppfølging av Riksrevisjonens anbefalinger.

  • Hva har departementet gjort for å rette opp på de kritikkverdige forholdene Riksrevisjonen påpekte?

  • Hvorfor ble en særskilt oppfølging ikke iverksatt?

Problemstilling 2:

Statsråden har i brev til komiteen uttalt at departementet på et tidligere tidspunkt kunne ha stilt spørsmål om transaksjonen og måten fusjonen ble gjennomført på.

  • Hadde statsråden og departementet grunn til mistanke om at universitets- og høyskoleloven var i ferd med å bli brutt?

Problemstilling 3:

Skolekonsernet ABN Utdanning opplever at de har fått andre signaler fra departementet enn det statsråden selv opplyser i sine svar til Stortinget.

  • Hvorfor opplever ABN Utdanning at de i møte med departementet fikk aksept for fusjonsplanene, herunder at eier ville ta ut utbytte?

Problemstilling 4:

I oppslag i Dagens Næringsliv (DN) 19. januar 2016 ble det omtalt at Westerdals i perioden fra 2002 til 2010 drev en film- og tv-linje som ikke hadde godkjente læreplaner. Ifølge DNs beregninger ble det utbetalt rundt 35 mill. kroner i statsstøtte til skolen for film- og tv-elevene i perioden studiet ikke var godkjent.

  • Stemmer det at Westerdals har mottatt statsstøtte for et studium som ikke var godkjent, og hva har departementet og Lånekassen i så fall gjort for å følge opp dette forholdet?

Følgende ble invitert og møtte til høringen:

  • Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

  • Tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

  • Tidligere administrerende direktør i Anthon B Nilsen Utdanning AS, Nicolai H. Løvenskiold.

  • Administrerende direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen.

Det ble tatt stenografisk referat fra høringen. Referatet fra høringen følger som vedlegg 9 til komiteens innstilling til Stortinget.