Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Kari Henriksen, lederen Hadia Tajik og Lise Wiik, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Hårek Elvenes, Peter Christian Frølich og Anders B. Werp, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, er i likhet med forslagsstillerne opptatt av å forebygge internasjonal korrupsjon. Samfunnet har økende krav og forventninger til at norske selskaper gjennomfører nødvendige tiltak for å forebygge framtidige korrupsjonshandlinger.

Komiteen er i likhet med forslagsstillerne opptatt av å ha en tydelig og effektiv korrupsjonslovgivning. Et utvidet straffeansvar, med absolutt straffefrihet ved forholdsmessig, hensiktsmessig og adekvat forebygging, tilpasset selskapets risikoprofil, vil som forslagsstillerne skriver i sitt forslag, bidra til mer tydelig og effektiv korrupsjonslovgivning enn dagens lovgivning.

Komiteen vil bemerke at en slik endring i eksisterende lovgivning er forholdvis vidtrekkende, og at en bør ha mulighet til en forutgående grundig vurdering av utformingen av bestemmelsen. Komiteen vil også understreke at det er forskjell på norsk og engelsk lovgivning og rettssystem, og at en ikke kan overføre erfaringer fra det engelske systemet til Norge uten en nøye vurdering.

Komiteen vil på denne bakgrunn vise til den engelske lovgivningen og at forslaget blir vurdert opp mot denne, og be regjeringen komme tilbake til Stortinget med en sak så raskt som mulig.

Komiteen fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om endring av straffeloven som innebærer at for overtredelser av straffelovens korrupsjonsbestemmelser kan foretaket også straffes når handlingen er utført av noen som gjennom sine forbindelser med selskapet må assosieres med det. Det må vurderes straffefrihet for selskap som har gjort det de kan for å forebygge korrupsjon.»