Søk

Vedlegg - Brev fra samferdselsdepartementet v/statsråd Ketil Solvik-Olsen til transport- og kommunikasjonskomiteen, datert 11. januar 2018

Vedlegg
Representantforslag: Dok. 8:74 S (2017-2018) fra Hans Fredrik Grøvan, Olaug Bollestad og Geir Jørgen Bekkevold om tryggere og sikrere veitrafikk ved bruk av alkolås

Jeg viser til representantforslag Dok.8:74 S (2017–2018) om tryggere og sikrere veitrafikk ved bruk av alkolås.

Alkolås er et godt tiltak for å forhindre promillekjøring. Tiltaket brukes i dag av flere ulike land og på flere ulike måter; som vilkår for fortsatt førerett for promilledømte, som trafikksikkerhetstiltak på frivillig basis, og/eller som et regulatorisk krav for yrkestransportører.

Tiltaket som nå foreslås er svært omfattende og vil berøre alle eiere av norskregistrerte motorvogner.

Prop. 31 L (2017–2018) om endringer i vegtrafikkloven (alkolås) ble fremmet i statsråd 8. desember 2017. Lovforslaget følger opp Stortingets anmodningsvedtak nr. 582 av 2. juni 2015 om å innføre krav om installering av alkolås i alle kjøretøy som benyttes til persontransport mot vederlag på veg.

Som forslagsstillerne viser til, pågår det nå en prosess i EU med mål om å pålegge bilfabrikanter å legge til rette for alkolås, og at slik tilrettelegging skal bli et vilkår for å få typegodkjenning. I påvente av resultatet av dette arbeidet, ønsker jeg nå først å sikre gjennomføring av tiltakene i det lovforslaget som er til behandling i Stortinget før det eventuelt vurderes ytterligere nasjonale krav om alkolås.