Søk

Innhald

Vedlegg 3 - Brev fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet v/statsråd Monica Mæland til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 18. mai 2018

Vedlegg 3
Proposisjon 46 L (2017-2018) Ny kommunelov - svar på spørsmål om innsynsrett

Jeg viser til e-post 14. mai 2018 fra lederen i kommunal- og forvaltningskomiteen, Karin Andersen. I brevet stilles dette spørsmålet:

En kommune må ha samme innsynsrett i regnskapet til et selskap som kommunen har inngått kontrakter med minst tilsvarende det fylkesmannen har når de skal kontrollere eventuelle misbruk av offentlige tilskudd. Hvordan kan en lovtekst utformes for å sikre at kommunene får hjemmel til å påse at kommunale midler brukes i tråd med politiske vedtak, også når oppgaven løses av andre enn kommunene?

Selv om brevet inneholder nærmere bakgrunnsopplysninger, reiser denne problemstillingen flere spørsmål som bør utredes grundig før man eventuelt vedtar en lovtekst. På generelt grunnlag er det viktig at en lovtekst er presis og dekker nøyaktig det lovgiveren ønsker den skal dekke. Dette gjelder i enda større grad lovbestemmelser som konkret skal hjemle en rett for noen (i dette tilfellet kommunen) til å iverksette inngripende tiltak overfor andre (i dette tilfelle den private leverandøren).

Uten at det er foretatt en forutgående grundig utredning med høring, vil det fortsatt ikke være forsvarlig av meg å formulere en lovtekst som i stor grad vil utvide kommunens innsyns- og undersøkelsesrett utover det som allerede ligger i forslaget § 23-6 femte ledd og § 24-10. Jeg viser også til punkt 3.1.6 i veilederen Om forholdet til Stortinget utgitt av SMK, hvor det er lagt til grunn at departementene i enkelte tilfeller ikke kan imøtekomme anmodninger om lovteknisk bistand, særlig når bistanden vil kreve et omfattende arbeid.

Dersom Stortinget skulle ønske en slik lovbestemmelse, er det å foretrekke at det kommer til uttrykk gjennom et anmodningsvedtak.