Vedlegg - Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråd Sylvi Listhaug til helse- og omsorgskomiteen, datert 8. oktober 2019

Vedlegg
Dokument 8:181 S (2018-2019) – Representantforslag om en ny og moderne pårørendepolitikk

Det vises til brev datert 3. juli 2019 fra Helse- og omsorgskomiteen der komiteen ber om helseminister Bent Høies uttalelse vedrørende ovennevnte representantforslag. Som følge av statsrådenes ansvarsfordeling av Helse- og omsorgsdepartementet, gir eldre- og folkehelseministeren uttalelse til de konkrete forslagene:

  1. Stortinget ber regjeringen sørge for økonomiske rammer som sikrer en reell styrking av omsorgsstønadsordningen i kommunene, og innføre nasjonale retningslinjer for tildeling og utmåling av omsorgsstønad.

  2. Stortinget ber regjeringen sikre at alle hjemmeboende brukere/pasienter med særlige omsorgsbehov og deres pårørende får tilbud om en pårørendekontrakt, i tråd med Kaasa-utvalgets forslag, som kan sikre pårørendes rett til avlastning, opplæring, fridager, veiledning og tiltak for å ta vare på egen helse, o.l.

  3. Stortinget ber regjeringen sørge for en nasjonal opptrappingsplan for utbygging av dagaktivitetsplasser og korttidsopphold, også for å sikre avlastning og trygghet for de pårørende.

  4. Stortinget ber regjeringen fremme en sak for Stortinget om å bedre pårørendes permisjonsmuligheter i arbeidslivet for å sikre likestilling og muligheten til å kombinere arbeid og omsorg, jf. Kaasa-utvalgets forslag.

Regjeringen har vedtatt at det skal utarbeides en egen pårørendestrategi. Vi tar sikte på å legge frem strategien i 2019 og vil følge opp strategien med en handlingsplan. Strategien vil omhandle pårørende uavhengig av pasient/brukers diagnose. I strategien skal vi se helhetlig på pårørendes situasjon og belyse sentrale områder i pårørendes liv, deriblant deres helse, tilknytning til arbeidslivet og økonomi.

I arbeidet med strategien har vi blant annet mottatt over 300 innspill fra pårørende selv. Disse innspillene er viktige i det videre arbeidet med å utforme løsninger og tiltak for å bidra til å støtte og avlaste pårørende i tiden fremover.

I tillegg til arbeidet med strategien og den påfølgende handlingsplanen, ønsker jeg å trekke frem noen allerede gjennomførte og pågående tiltak for å styrke støtten til pårørende. I 2017 ble det innført en ny bestemmelse i helse- og omsorgstjenesteloven, som samler og tydeliggjør kommunens ansvar overfor dem som har et særlig tyngende omsorgsarbeid. Etter bestemmelsen skal kommunen tilby nødvendig pårørendestøtte i form av avlastning, omsorgsstønad, opplæring og veiledning.

Gode dagaktivitetstilbud er av stor betydning – både for bruker og pårørende. Slike tilbud er viktig avlastning for pårørende og gjør det også enklere for pårørende å ivareta egne forpliktelser, slik som eget arbeid. Regjeringen er opptatt av tilpassede og fleksible dagaktivitetstilbud og har arbeidet med utviklingen av dette tjenestetilbudet over lang tid. Utbygging av dagaktivitetstilbud har vært en av hovedsatsingene i både Demensplan 2015 og Demensplan 2020.

Fra 1. januar 2020 får alle kommuner plikt til å tilby hjemmeboende personer med demens et dagaktivitetstilbud. Vi har siden 2012 hatt et tilskudd for å bidra til å bygge opp dette tilbudet. Regjeringen vil foreslå at tilskuddet innlemmes i inntektssystemet til kommunene samtidig som plikten trer i kraft. Dette er ikke tiden for opptrappingsplaner for feltet, men videreføring av et arbeid som har pågått over mange år.

Pårørende over hele landet, i alle aldersgrupper, gjør en uvurderlig innsats for dem de er glade i. Regjeringen vil komme med forslag i strategien til hvordan vi som samfunn kan legge bedre til rette for å ta bedre vare på dem som gjør en stor innsats for sine kjære som pårørende.