Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, lederen Lene Vågslid og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss, Peter Frølich og Frida Melvær, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen og Kari Kjønaas Kjos, fra Senterpartiet, Geir Inge Lien og Emilie Enger Mehl, fra Sosialistisk Venstreparti, Petter Eide, og fra Venstre, Solveig Schytz, viser til årsrapporten for 2019 fra Stortingets utvalg for rettferdsvederlag. Rettferdsvederlagsordningen er Stortingets egen kompensasjonsordning for urett som er påført en person i tilfeller der det offentlige er å klandre. Ordningen er ikke lovfestet, og det er ingen som har rettslig krav på rettferdsvederlag.

Komiteen vil påpeke at ordningen er ment å være en mulighet for å få en viss økonomisk kompensasjon i saker hvor det er begått urett fra det offentlige, og der det ikke er mulighet til å få dekning på annen måte.

Komiteen merker seg at det i 2019 ble utbetalt 21,7 mill. kroner i rettferdsvederlag fra staten. Dette er en økning fra året før på 1,5 mill. kroner. Dette skyldes dels at flere saker ble behandlet i 2019, og dels at utvalget i 2018 hevet nivået for vederlag for enkelte typer svikt i barnevernet.

Komiteen merker seg at den totale gjennomsnittlige saksbehandlingstiden har gått noe ned de siste årene, men at den for noen typer saker har gått litt opp i 2019. Utviklingen i saksbehandlingstiden bør følges nøye fremover.

Komiteen merker seg at den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden per sak har økt fra 14 måneder i 2018 til 16 måneder i 2019. Mye av denne saksbehandlingstiden er knyttet til utredningen i faginstansene som behandler de ulike søknadene. I noen saker kan det være opptil 2000 dokumenter som er sendt inn, og som må gjennomgås for å bedømme om det foreligger grunnlag for et vederlag. En viss saksbehandlingstid er forståelig, men komiteen vil fremheve at en ytterligere økning i saksbehandlingstiden vil være uheldig for de som søker om rettferdsvederlag.

Komiteen merker seg at det ble utbetalt 21,7 mill. kroner i rettferdsvederlag i 2019, noe som er 1,5 mill. kroner mer enn i 2018. Grunnen til økningen er at utvalget har justert opp kompensasjonen som gis i noen typer saker. Stortinget har vedtatt at taket på utbetaling av rettferdsvederlag i utgangspunktet er 250 000 kroner, og 300 000 kroner for spesielt alvorlige tilfeller. Utbetalinger på 200 000 kroner er relativt vanlig, mens utbetalinger på 250 000 kroner eller mer er svært sjelden. Innenfor de rammene som Stortinget har vedtatt, kan utvalget selv ta initiativ til å øke satsene på utbetalingene, slik de for eksempel gjorde i 2018–2019. Komiteen vil fremheve at det ikke bare er pengebeløpet i seg selv som er viktig, men at personer som har blitt utsatt for svikt fra det offentlige – ofte i barndommen – får saken gjennomgått og mottar en beklagelse.