Søk

Innhald

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Espen Barth Eide, Ruth Grung, Else-May Norderhus og Runar Sjåstad, fra Høyre, Leif Erik Egaas, Liv Kari Eskeland, Stefan Heggelund og Lene Westgaard-Halle, fra Fremskrittspartiet, Jon Georg Dale og Terje Halleland, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Ole André Myhrvold, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Haltbrekken, fra Venstre, lederen Ketil Kjenseth, fra Kristelig Folkeparti, Tore Storehaug, og fra Miljøpartiet De Grønne, Per Espen Stoknes, viser til de foreslåtte endringene i statsbudsjettet for 2020 under Klima- og miljødepartementet.

Komiteen viser til at salgsinntektene på salg av klimakvoter økte med 918 mill. kroner i 2020, til 8 078 mill. kroner.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, ønsker å fremheve viktigheten av at Norge er del av det europeiske kvotesystemet, og at dette er en effektiv og forpliktende ordning for å redusere klimagassutslipp både i Norge og i Europa.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti viser dessuten til regjeringens mål om at reduksjon i ikke-kvotepliktig sektor skjer gjennom innenlandske tiltak, og vil fremheve at norske klimagassutslipp nå er de laveste på 27 år.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til at regjeringens framskrivninger viser at vi ikke når klimamålet for 2020 og ikke er i rute for å nå målsettingene for 2030. Disse medlemmer viser til at Norge ikke har et nasjonalt mål for hvor store de norske utslippene i 2030 skal være, og at regjeringen åpner for bruk av fleksibilitet og kvotekjøp også innenfor ikke-kvotepliktig sektor.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til at regjeringens utslippsframskrivninger for utslipp av klimagasser i nasjonalbudsjettet, viser at Norge med regjeringens klimapolitikk er svært langt unna å sikre store nok utslippskutt til at vi tar vår del av ansvaret for å begrense den globale temperaturstigningen til 1,5 grader. Regjeringens framskrivninger viser at utslippene vil reduseres med om lag 20 pst., mens det offisielle målet er 50–55 pst. kutt. Disse medlemmer vil i tillegg vise til at regjeringen foretar stadig nye og omfattende tildelinger til ny letevirksomhet etter olje og gass på norsk sokkel. Dette er felt som vil være i drift og føre til store utslipp av klimagasser i de årene våre utslipp skal nærme seg null.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, vil også peke på at en god del av utslippsreduksjonen regjeringen har skrytt av siden 2013, skyldes et tidvis rekordhøyt forbruk av biodrivstoff basert på palmeolje. Flertallet vil peke på at palmeolje fører til ødeleggelse av regnskogen og store utslipp av klimagasser andre steder på kloden.