Søk

Sammendrag

0.1 Proposisjonens hovedinnhold

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår i proposisjonen å oppheve lov 22. juni 2012 nr. 57 om Eksportkreditt Norge AS (eksportkredittloven).

Departementet viser til at Eksportkreditt Norge AS (Eksportkreditt) og Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) i dag utgjør Norges eksportfinansieringssystem. Regjeringen har besluttet at Eksportkreditt og GIEK skal slås sammen til én ny etat med navn Eksportfinansiering Norge som skal være operativ 1. juli 2021.

Departementet viser til at eksportkredittloven ble opprettet for å gi statsaksjeselskapet Eksportkreditt fullmakter til å forvalte eksportkredittordningen på vegne av den norske stat. Med bakgrunn i at eksportkreditt skal avvikles, og eksportkredittordningen skal overføres til den nye etaten, foreslår derfor departementet at eksportkredittloven oppheves med virkning fra 1. januar 2022. Det er gjennomført en høring om forslaget, og det har ikke kommet innsigelser eller alternative forslag i høringsrunden.

Departementet viser til at opphevelse av eksportkredittloven gjøres som en del av prosessen med å slå sammen Eksportkreditt og GIEK. Formålet med sammenslåingen er å gjøre tilbudet enklere for næringslivet og få et mer effektivt eksportfinansieringssystem. Departementet vurderer at det vil være innsparinger av en sammenslåing over tid.