2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tore Hagebakken, Ingvild Kjerkol, Hege Haukeland Liadal, Tuva Moflag og Tellef Inge Mørland, fra Høyre, Erlend Larsen, Mari Holm Lønseth, Sveinung Stensland og Camilla Strandskog, fra Fremskrittspartiet, Kari Kjønaas Kjos og Morten Stordalen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, fra Sosialistisk Venstreparti, Nicholas Wilkinson, fra Venstre, Carl-Erik Grimstad, og fra Kristelig Folkeparti, lederen Geir Jørgen Bekkevold, viser til Prop. 173 S (2020–2021) som omhandler samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen om forordning (EU) nr. 2021/552 om opprettelse av EUs helseprogram 2021–2027, samt forslag om å øke bevilgningen på kap. 703 Internasjonalt samarbeid, post 71 Internasjonale organisasjoner med 77,8 mill. kroner for inneværende år.

Komiteen har gjennomført skriftlig høring i saken. Komiteen registrerer at det ikke er kommet inn noen innspill.

Komiteen viser til at Norge siden 1995 har deltatt i alle EUs programmer for helse. Europakommisjonen har nå lansert programmet EU4Health som et ledd i en «gjenoppbygningspakke» etter koronautbruddet våren 2020. Programmet skal blant annet styrke koordineringen mellom medlemsstatene og bidra til å beskytte europeiske borgere mot grenseoverskridende helsetrusler.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, mener covid-19-pandemien har vist hvor avhengige vi er av internasjonalt samarbeid. Pandemien er en global utfordring, og den krever overnasjonale løsninger. Som et lite land er Norge svært sårbart når det gjelder forsyninger. Flertallet er derfor positive til at Norge skal delta i EUs helseprogram. Et tett helsesamarbeid med EU vil være strategisk viktig med tanke på fremtidige håndtering av helsekriser og operativt samarbeid.

Flertallet viser til at Norge har samarbeidet tett med EU om helse siden EØS-avtalen ble inngått. Deltagelse i tidligere programmer har vært nyttig for Norge. Norske forskningsmiljøer har medvirket til viktig forskning og deltatt i europeiske prosjekter på feltet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener tiltakene i EU4Health virker fornuftige. Samtidig understreker disse medlemmer at det årlig skal settes av store summer, i tillegg til andre pågående prosjekter. Disse medlemmer viser til at Norges andel av programutgiftene for hele programperioden 2021–2027 er anslått til 1,4 mrd. kroner. Disse medlemmer mener det er behov for en gjennomgang av hva Norge siden 1995 har deltatt i, hvor store kostnadene har vært, og hvilke vurderinger og evalueringer som ligger bak deltakelse. På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte med en kostnadsoversikt over alle internasjonale kontingenter, deltakelser, prosjekter og tiltak Norge er eller har vært med på.»

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti understreker at helsepolitisk samarbeid på tvers av landegrensene er viktig, særlig i en tid der mange av de største helseutfordringene er grenseoverskridende, som antibiotikaresistens, pandemi og forsyningssvikt i markedene for legemidler og medisinsk utstyr.

Disse medlemmer mener det er uklart hvorvidt programmet innebærer utvidede fullmakter til Europakommisjonen sammenlignet med i dag, og mener dette i svært liten grad er problematisert i proposisjonen. Disse medlemmer viser til forordningen og merker seg eksempelvis at programmet legger til Kommisjonen å gjennomføre anskaffelser av varer og tjenester på vegne av deltakerlandene i programmet (artikkel 9) og vedta rettsakter for å gjennomføre programmets mål (artikkel 17).

Disse medlemmer viser til at forslag om samtykke til å innlemme EUs fjerde helseprogram i EØS-avtalen kommer til behandling i Stortinget før spørsmålet er behandlet av EØS-komiteen. Disse medlemmer merker seg at det samme gjelder en rekke EØS-saker fremmet i stortingssesjonen 2020–2021. Disse medlemmer mener på generelt grunnlag at sakene bør være ferdigbehandlet i EØS-komiteen før de forelegges Stortinget.

Disse medlemmer anser at norsk deltakelse i EUs fjerde helseprogram har potensielt problematiske sider. Disse medlemmer mener det er svært uklart hva som er konsekvensene ved en innlemmelse i EØS-avtalen, særlig hvorvidt dette innebærer myndighetsoverføring til Europakommisjonen. Etter disse medlemmers syn er det dessuten ingen grunn til å samtykke til innlemmelse før saken har vært behandlet i EØS-komiteen.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget sender Prop. 173 S (2020–2021) tilbake til regjeringen.»