2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Frode Jacobsen, lederen Eigil Knutsen, May Britt Lagesen, Tellef Inge Mørland og Mona Nilsen, fra Høyre, Tina Bru, Mahmoud Farahmand, Heidi Nordby Lunde og Helge Orten, fra Senterpartiet, Kjerstin Wøyen Funderud, Sigbjørn Gjelsvik og Geir Pollestad, fra Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi og Roy Steffensen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Marie Sneve Martinussen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, fra Miljøpartiet De Grønne, Kristoffer Robin Haug, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til at samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 214/2018 av 26. oktober 2018 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/97 og direktiv (EU) 2018/411 behandles i denne innstillingen. Lov om forsikringsformidling (forsikringsformidlingsloven) behandles i Innst. 53 L (2021–2022).

Komiteen viser til at Prop. 233 LS (2020–2021) ble fremmet av regjeringen Solberg etter godkjennelse i statsråd 3. september 2021. Regjeringen Støre har ikke fremmet endringer i form av tilleggsproposisjon til saken.

Komiteen viser videre til at saken gjelder samtykke til godkjenning av innlemmelse i EØS-avtalen av EUs forsikringsdistribusjonsdirektiv, og at slik innlemmelse forutsetter vedtak om en ny lov om forsikringsformidling og lovendringer i finansforetaksloven (jf. Innst. 53 L (2020–2021)) samt endringer i forsikringsavtaleloven, jf. Prop. 234 L (2020–2021) Endringer i forsikringsavtaleloven mv. (forsikringsdistribusjon mv.), som er til behandling i Stortingets justiskomité, med avgivelsesfrist 1. februar 2022.

Det vises til at forsikringsformidling ikke dekker salg av egne forsikringsprodukter, men kun den virksomheten som drives av forsikringsmeglingsforetak som bindeledd til kunder og forsikringsagentforetak på vegne av forsikringsforetaket. Ny forsikringsformidlingslov regulerer vilkårene for å kunne drive forsikringsformidling, herunder krav til faglige kvalifikasjoner og hederlig vandel. EØS-komiteens vedtak om innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen vil kreve nødvendige lovendringer samt Stortingets samtykke i henhold til Grunnloven § 26 annet ledd.