Innstilling fra finanskomiteen om Endringer i verdipapirhandelloven (EU-gjenopprettingsprospekt mv.)

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Innledning

Finansdepartementet fremmer i proposisjonen forslag til endringer i lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel. Endringene gjennomfører forordning (EU) 2021/337 om EU-gjenopprettingsprospekt for så vidt denne forordningen gjør endringer i forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen). Forordning (EU) 2021/337 er ansett EØS-relevant, men er foreløpig ikke tatt inn i EØS-avtalen. Departementets forslag i denne proposisjonen innebærer derfor gjennomføring av forventede EØS-regler.

Det er ikke truffet beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av forordningen i EØS-avtalen. For å ivareta Norges interesser i saken, som er raskest mulig innlemmelse og gjennomføring av forordningen, bør Norge unngå å måtte ta konstitusjonelt forbehold når beslutning om innlemmelse av forordningen fattes i EØS-komiteen. I proposisjonen bes det derfor om samtykke til å delta i en kommende beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av forordning (EU) 2021/337 i EØS-avtalen, for så vidt den gjør endringer i forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen), jf. Grunnloven § 26 annet ledd.

1.2 Hovedtrekkene i proposisjonen

I kapittel 1 redegjøres det for proposisjonens hovedinnhold. I kapittel 2 redegjøres det for bakgrunnen for lovforslaget. I kapittel 3 om gjennomføring av forordning (EU) 2021/337 redegjøres det for innholdet i forordningen, og departementet foreslår regler til gjennomføring av forventet EØS-rett. I kapittel 4 omtales et utkast til beslutning i EØS-komiteen, og i kapittel 5 redegjøres det for administrative og økonomiske konsekvenser.

1.3 Hovedtrekk i lovforslaget

Lovforslaget går ut på at forordning (EU) 2021/337, for så vidt denne gjør endringer i forordning (EU) 2017/1129 (prospektforordningen), gjennomføres i norsk rett ved henvisning. Forordningen foreslås inkorporert som en endringsforordning til prospektforordningen i verdipapirhandelloven § 7-1 første ledd.

Endringene i prospektforordningen som gjøres ved forordning (EU) 2021/337, innebærer for det første innføring av et EU-gjenopprettingsprospekt. I medhold av en tidsbegrenset regel kan utstedere på nærmere vilkår benytte seg av et såkalt EU-gjenopprettingsprospekt. Prospektet skal være lett å utarbeide for utstedere og lett å forstå for investorene samt lett for de kompetente myndigheter å kontrollere og godkjenne. Videre utvides unntaket fra kravet om å publisere prospekt for ikke-aksjerelaterte verdipapirer fra kredittinstitusjoner. Det gjøres endringer i vilkårene for rett til tilbakekall av aksepter ved utarbeidelse av tilleggsprospekt. Også disse reglene er tidsbegrensede.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Frode Jacobsen, lederen Eigil Knutsen, May Britt Lagesen, Tellef Inge Mørland og Mona Nilsen, fra Høyre, Tina Bru, Mahmoud Farahmand, Heidi Nordby Lunde og Helge Orten, fra Senterpartiet, Kjerstin Wøyen Funderud, Sigbjørn Gjelsvik og Geir Pollestad, fra Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi og Roy Steffensen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Marie Sneve Martinussen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, fra Miljøpartiet De Grønne, Kristoffer Robin Haug, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til at endringer i verdipapirhandelloven (EU-gjenopprettingsprospekt mv.) behandles i denne lovinnstillingen. Samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av forordning (EU) 2021/337 om EU-gjenopprettingsprospekt i EØS-avtalen behandles i Innst. 56 S (2021–2022).

Komiteen viser til at forslaget om endringer i lov om verdipapirhandel vil ta endringer i prospektforordningen inn i norsk rett. Prospektforordningen er ansett som EØS-relevant. Forordningen er en del av en pakke tiltak kalt «Capital Markets Recovery Package», som gir virksomheter rask tilgang på ny kapital for å bidra til den økonomiske gjenoppbyggingen etter covid-19-pandemien. Forordningen gir målrettede, midlertidige tilpasninger i prospektregelverket. Det er ønskelig at også norske virksomheter får muligheter til å dra nytte av de fordeler som EUs gjenopprettingsprospekt er ment å gi.

Komiteen vil på denne bakgrunn slutte seg til regjeringens forslag til lov om endringer i verdipapirhandelloven (EU-gjenopprettingsprospekt mv.).

3. Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i verdipapirhandelloven (EU-gjenopprettingsprospekt mv.)

I

I lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel gjøres følgende endring:

§ 7-1 første ledd skal lyde:

(1) EØS-avtalen vedlegg IX forordning (EU) 2017/1129 (om prospekter ved offentlige tilbud og notering på regulert marked (prospektforordningen)), som endret ved forordning (EU) 2021/337 om EU-gjenopprettingsprospekt, gjelder som lov med de tilpasninger som følger av vedlegg IX, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.

II

  • 1. Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

  • 2. Departementet kan gi overgangsregler.

Oslo, i finanskomiteen, den 7. desember 2021

Eigil Knutsen

Heidi Nordby Lunde

leder

ordfører