Søk

Innhald

7. Representantforslag 49 S (2021–2022)

7.1 Sammendrag

Det vises til dokumentet for nærmere omtale.

7.2 Komiteens merknader

Komiteens medlem fra Rødt viser til at de skyhøye strømprisene har utviklet seg til en krise for landet. Flere måneder med ekstraordinært høye strømregninger har allerede tappet bankkontoene til folk flest, og nå frykter mange at en vinter med kaldt vær og ekstreme strømpriser vil knekke privatøkonomien.

Dette medlem viser til at regjeringen nylig har lagt fram forslag om en støtteordning for husholdningene, men at denne gjelder for husholdningenes fakturaer som forfaller i starten av 2022.

Dette medlem minner samtidig om at de høye strømprisene allerede i inneværende år har gitt økte inntekter til staten gjennom økt utbytte fra de statlige selskapene, økte momsinntekter på strøm og økt grunnrente. En beregning fra Energi Norge tilsier at disse ekstraordinært høye inntektene til staten i 2021 er i størrelsesorden 11 mrd. kroner mer enn i et normalår.

Dette medlem mener det ikke er noen rettferdighet i at staten skal tjene seg rik på at folk flest må betale altfor mye for strømmen. Inntektene tilhører fellesskapet og bør brukes til fellesskapets beste. Derfor mener dette medlem at Stortinget burde tilbakebetale de ekstraordinært høye inntektene fra 2021 på en enkel og ubyråkratisk måte som sikrer at folk får penger inn på konto i tide til jul. Dette medlem understreker at også folk med helt ordinære inntekter nå sliter med strømregninga, og derfor må tilbakebetalingen favne bredere og være universell. Alle som har betalt strømregninger i 2021, har vært med på å betale inn de ekstra 11 mrd. kronene i økte inntekter til staten og bør derfor få del av tilbakebetalingen.

Dette medlem viser til at statens anslåtte merinntekter i 2021 om lag tilsvarer en engangsutbetaling på 4 400 kroner per husholdning. På samme måte som med andre kriseordninger foreslår dette medlem at det opprettes en ny bevilgningspost for tilbakebetaling av strøminntekter, og at man sørger for at alle landets rundt 2,5 millioner husholdninger får utbetalt 4 400 kroner fra denne posten så raskt som mulig innen jul.

Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«I statsbudsjettet for 2021 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1635

(NYTT)

Strakstiltak mot høye strømpriser

70

(NY) Tilbakebetaling av økte strøminntekter, overslagsbevilgning, bevilges med

11 100 000 000»