Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad og Bengt Fasteraune, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Paal Kloster, fra Rødt, Bjørnar Moxnes, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, viser til at de internasjonale delegasjonene som Stortinget deltar i, er svært ulike i form, tematikk og virksomhet. Årsrapporten for Stortingets faste delegasjoner dekker den bredden av virksomhet som gjør seg gjeldende i det interparlamentariske arbeidet. Selv om delegasjonenes arbeid er forskjellig, har de etter komiteens mening det til felles at de gir en mulighet til læring, dialog og internasjonalt samarbeid som er viktig også for det politiske arbeidet i Stortinget.

Komiteen vil påpeke at arbeidet til de interparlamentariske forsamlingene i 2021 har vært sterkt preget av koronapandemien. Ulike sider ved bekjempelse av koronaviruset har vært tema i mange av forsamlingene. Samtidig har mye av møtevirksomheten vært gjennomført digitalt.

Komiteen viser til at viktige tema for interparlamentarisk arbeid i det foregående året har vært menneskerettigheter og demokrati og klimaspørsmål. Disse problemstillingene går igjen i flere av de interparlamentariske delegasjonenes arbeid. Menneskerettigheter har vært et sentralt tema i OSSE PA og i PACE. Bekymring for rettsstatsutvikling særlig i Polen og Ungarn har også vært tema i flere av forsamlingene. Klima har særskilt vært tatt opp i forbindelse med FNs klimatoppmøte i Glasgow og innenfor ASEP/AIPA, EFTA/EØS og i IPU- samarbeidet.

Komiteen vil understreke at foregående år var et år med stor oppmerksomhet omkring problemstillinger som er viktige for nordområdene. Norge hadde i 2021 formannskapet i Den europeiske interparlamentariske romkonferansen og var i den forbindelse vertskap for samlinger både i Oslo og i Tromsø som omhandlet blant annet havovervåkning og kommunikasjon i Arktis. Stortinget var også i juni vertskap for den tiende Barents-parlamentarikerkonferansen, som omfatter de nordiske landene og Russland.

Komiteen viser til at mange av representantene legger ned mye tid og arbeid i det interparlamentariske samarbeidet. Et godt sekretariat er også en forutsetning for at man fra norsk side kan delta så aktivt som man gjør. Samtidig er det et løpende behov for koordinering og god deling av informasjon mellom de ulike delegasjonene.