Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Karianne B. Bråthen, Per Vidar Kjølmoen, Sverre Myrli og Solveig Vitanza, fra Høyre, Olve Grotle, Linda Hofstad Helleland og Lene Westgaard-Halle, fra Senterpartiet, Jenny Klinge, lederen Willfred Nordlund og Per Olav Tyldum, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Terje Hansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Rødt, Geir Jørgensen, fra Venstre, Alfred Jens Bjørlo, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Meld. St. 8 (2021–2022) Noregs fiskeriavtalar for 2022 og fisket etter avtalane i 2020 og 2021. Komiteen viser til at Norge deler så mye som opp mot 90 pst. av fiskeressursene vi høster, med andre land. Temaet for den årlige stortingsmeldingen om fiskeriavtalene er forvaltningen av disse fiskeressursene. Meldingen omtaler fiskeriavtalene Norge har inngått med andre land for 2022, og fisket etter disse avtalene i 2020 og 2021.

Komiteen viser til at Norge deler rundt 90 prosent av fiskeressursene vi høster av, med andre land gjennom gjensidige avtaler på ressursforvaltningsområdet. Det er forvaltningen av disse ressursene som er temaet for de årlige fiskeriavtalene. Avtalene skal sikre at høstingen av fiskebestandene er bærekraftig. De er derfor basert på uavhengige vitenskapelige råd om kvoter og forvaltningstiltak og inneholder forpliktende bestemmelser om kvotefordeling, forvaltningstiltak og kontrollsamarbeid.

Komiteen merker seg at den samlede fangstverdien av fiskeriavtalene Norge inngikk med andre land i 2021, er beregnet til om lag 52 mrd. kroner. Norges andel av dette utgjorde en tredjedel av totalen, eller om lag 17,98 mrd. kroner. I tillegg kommer verdiene som blir skapt av videreforedling av fangsten. I 2021 eksporterte Norge villfanget fisk og fiskeprodukt for 35,1 mrd. kroner, som var ny rekord.

Komiteen ser det som viktig at Norge, som Europas største fiskerinasjon, bidrar til å sikre en bærekraftig forvaltning av ressursene i havet, samtidig som vi ivaretar våre nasjonale interesser. Komiteen er kjent med at ulovlig fiske utgjør en trussel mot fiskeressursene, og merker seg at FNs matvareorganisasjon estimerer at om lag 15 pst. av all fangst er fisket ulovlig. Komiteen vil derfor understreke betydningen av at kampen mot ulovlig, urapportert og uregulert fiske, såkalt UUU-fiske, står høyt på dagsordenen i samarbeidet Norge har med andre land, og at man fra norsk side er en aktiv pådriver i dette arbeidet.

Komiteen merker seg videre at meldingen gir en orientering om status for de viktigste fiskebestandene vi deler med andre land. Komiteen viser til at Norge inngår tosidige avtaler med Russland, EU, Færøyene, Island og Grønland og for 2022 for første gang også med Storbritannia. Komiteen understreker viktigheten av avtalene for å sikre en felles bærekraftig forvaltning av bestandene.

Komiteen viser til at Havforskningsinstituttet har uttrykt bekymring for kveitebestanden i Skagerrak. Siden 1979 har Norge, for å styrke bestanden, hatt forbud mot å fiske kveite sør for 62° nord i perioden 20. november til 31. mars, når kveita samler seg på gytefeltene.

Komiteen vil vise til avsløringer i Dagbladet og på NRK lørdag 26. mars 2022 om at danske trålere på tross av den lave bestanden og fredningsbestemmelsene driver utstrakt fiske etter kveite innenfor Norges økonomiske sone.

Danske trålere driver to-sonefiske i området, hvor trålen slippes i dansk sone og fortsetter inn i norsk sone. Denne praksisen er til stor skade for fiskebestanden og undergraver respekten for fredningsbestemmelsen hos norske fiskere.

Komiteen forventer at norske myndigheter både intensiverer eget fiskerioppsyn i området i fredningstiden, og at det blir tatt initiativ overfor danske myndigheter for å få slutt på det sonekryssende kveitefisket i fredningsperioden.

På denne bakgrunn fremmer komiteen følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen arbeide opp mot danske myndigheter for å sikre at det ikke forekommer to-sonefiske av kveite i Norges økonomiske sone sør for 62° nord og i Skagerrak mellom 20. november og 31. mars.»

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne viser til at makrellstørje, som er en av de aller største rovfiskene i de havområdene hvor den lever, har stor betydning for og påvirkning på arter og økosystemer. Selv om Norges bestand nå teknisk sett er høstbar, er den langt unna å ha sin opprinnelige, naturlige rolle i økosystemet. Disse medlemmer mener at Norge, i tråd med moderne helhetlig økosystemforvaltning, bør ha som mål å bygge bestanden av makrellstørje mer opp mot naturlig nivå, slik at bestanden både kan gjeninnta deler av sin økosystemfunksjon og gi langt større økonomisk utbytte for fiskeriene enn fangst på dagens lille bestand.

På denne bakgrunn fremmer komiteens medlemmer fra Rødt og Miljøpartiet De Grønne følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen, gjennom deltakelse i Den internasjonale kommisjon om bevaring av atlantisk tunfisk (ICCAT), arbeide for å redusere kvotene på makrellstørje betraktelig fram til bestanden er på et vesentlig høyere nivå enn i dag.»