Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad og Bengt Fasteraune, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, fra Rødt, Bjørnar Moxnes, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, viser til at Norfundloven foreslås endret for å gi den et tydelig hjemmelsgrunnlag slik at Norfund også kan forvalte ordninger som ikke har næringsutvikling som hovedformål. Endringen vil gjøre det mulig for Norfund å kunne forvalte det nye Klimainvesteringsfondet.

Komiteen slutter seg til dette og viser til at forslaget kommer i tillegg til Norfunds ordinære mandat og skal rettes mot utviklingsland slik det er definert i dagens lovtekst.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at intensjonen med lovendringsforslaget er å gi Norfund hjemmel til å forvalte Klimainvesteringsfondet. Dette medlem mener imidlertid at lovendringsforslaget som er foreslått, vil gi departementet en vid fullmakt til å tildele Norfund oppgaver langt ut over dette begrensede formålet. Dette medlem kan ikke overskue konsekvensene av en slik vid tilgang og mener det heller ikke er grunngitt hvorfor det er gitt en slik hjemmel. Dette medlem mener derfor at det hadde vært mer hensiktsmessig med en mer begrenset hjemmel som ivaretar intensjonen i forslaget om at Norfund skal kunne forvalte Klimainvesteringsfondet.