Søk

Innhald

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Even Eriksen, Lubna Boby Jaffery og Birte Usland, fra Høyre, lederen Peter Frølich og Svein Harberg, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, fra Sosialistisk Venstreparti, Sara Bell, fra Rødt, Seher Aydar, og fra Venstre, Grunde Almeland, viser til Prop 95 L (2021–2022), der det fremmes forslag til noen endringer i både valgloven og partiloven. Komiteen merker seg at forslagene enten er av teknisk art eller følger opp tidligere vedtak med støtte av et samlet storting. Flere av endringene var gjeldende i en midlertidig lov knyttet til utfordringene rundt covid-19, for å sikre at alle velgere skulle få anledning til å stemme. Valglovutvalget foreslår også flere av de samme endringene, men utvalgets utredning vil ikke bli behandlet tidlig nok til å gjelde for valget i 2023. Det er på bakgrunn av dette regjeringen fremmer endringsforslag nå. Endringene vil da kunne gjelde også for valget i 2023. Komiteen ser at det kan være viktig, og ser ikke at de foreslåtte endringene på noen måte er avhengig av de øvrige forslag som skal behandles i saken om valglovutvalgets utredning.

Komiteen viser til at forslagene i stor grad gjelder å sikre velgernes tilgang til valglokaler samt en forenkling av opptellingsarbeidet ved valget ved at det i noen sammenhenger kan startes opptelling tidligere enn loven tillater i dag.

Det gis gjennom forslaget anledning til å legge valglokalet i et valgdistrikt på utsiden av det geografiske distriktet dersom dette letter tilgangen for velgerne, og det gis også anledning til å etablere ekstra valglokaler i de tilfeller dette skal til for at alle skal få mulighet til å stemme. Komiteen peker på at det er viktig å legge til rette for deltagelse ved valget, og mener dette er gode ordninger som bør være en permanent del av loven.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, viser videre til at det legges til rette for å kunne starte opptellingen av forhåndsstemmer søndag før valgdagen. Det er en forutsetning at dette gjøres uten å rokke ved prinsippet om hemmelige valg.

Komiteen merker seg at det også foreslås en språklig endring i partiloven for å ta inn endringen som allerede er gjort i andre lover, der begrepet «fylke» erstattes med «valgdistrikt». Komiteen mener det er riktig å lovmessig skille valgdistriktsgrensene fra fylkesgrensene.