Søk

Gjeldende regulering

Regler om Stortingets behandling av gradert informasjon ble fastsatt våren 2019, jf. Innst. 426 S (2018–2019). For ansatte i gruppesekretariatene som får tilgang til gradert informasjon, følger det nå av forretningsordenen § 75 a siste ledd at sikkerhetslovens og beskyttelsesinstruksens regler om taushetsplikt gjelder. Bestemmelsen lyder:

«Ansatte i partigruppene eller andre rådgivere må ikke gis tilgang til gradert informasjon uten samtykke fra Stortingets presidentskap. I saker som er til behandling i komiteene, kan komiteen likevel beslutte at rådgivere som er tilknyttet et medlem av komiteen, og som følger komiteens arbeid, kan få tilgang til informasjon gradert etter beskyttelsesinstruksen samt informasjon gradert BEGRENSET etter sikkerhetsloven. For slike ansatte og rådgiveres tilgang til gradert informasjon gjelder sikkerhetslovens bestemmelser om sikkerhetsklarering og autorisasjon samt sikkerhetslovens og beskyttelsesinstruksens regler om behandling av informasjon og taushetsplikt.»

Ansatte i gruppesekretariatene er imidlertid ikke underlagt noen generell bestemmelse om taushetsplikt, verken i Stortingets forretningsorden eller i det alminnelige lovverket (for eksempel reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven).

Partienes grupper på Stortinget er å betrakte som egne juridiske enheter med ansvar for eget personell og egen økonomi, jf. § 3 i retningslinjene for bruk av tilskudd til stortingsgruppene. De ansatte i gruppesekretariatene er derfor heller ikke omfattet av administrasjonens ansettelsesregelverk eller underlagt direktørens instruksjonsmyndighet. De ansatte i Stortingets administrasjon er underlagt en egen instruks om taushetsplikt fastsatt av direktøren. Brudd på instruksen kan medføre både arbeidsrettslige og strafferettslige konsekvenser. Stortingets administrasjon er fra 1. januar 2020 også underlagt sikkerhetsloven og dennes regler om taushetsplikt.

En taushetserklæring utarbeidet av Stortingets administrasjon undertegnes i dag i forbindelse med utstedelse av adgangskort for de ansatte i gruppesekretariatene til Stortingets bygninger, og også i forbindelse med at nærmere utpekte ansatte som bistår representantene i komitéarbeidet, gis tilgang til informasjonssystemer som benyttes i komitéarbeidet. De ansatte i gruppesekretariatene kan også være underlagt ulike former for taushetsplikt eller krav om konfidensialitet på avtalerettslig grunnlag i sine arbeidskontrakter.