Søk

Sammendrag

Innledning

Nærings- og fiskeridepartementet legger i proposisjonen frem forslag til Endringer i lov om europeiske selskaper (SE-loven) og lov om europeiske samvirkeforetak (SCE-loven) m.v. (forskriftshjemler for saksbehandlingsregler) og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 113/2020 om endring av EØS-avtalens vedlegg XXII (Selskapsrett). I denne innstillingen behandler komiteen samtykkedelen. Komiteen behandler lovdelen i en egen innstilling.

EU vedtok 25. mai 2020 en rådsforordning (Rådsforordningen) som ga SE-selskaper og SCE-foretak utsatt frist for å avholde generalforsamling for å vedta 2019-årsregnskapet. Den 14. juli 2020 traff EØS-komiteen beslutning nr. 113/2020 om endring av EØS-avtalens vedlegg XXII (Selskapsrett). EØS-komiteen besluttet, med forbehold om konstitusjonelt samtykke, at Rådsforordningen skulle innlemmes i EØS-avtalen. Rådsforordningen er nærmere omtalt i kapittel 2 i proposisjonen. Departementet opplyser videre i kapittel 2 i proposisjonen at det er kjent med at SE-selskapene som var registrert i Norge i 2020, avholdt sin ordinære generalforsamling innen 30. juni 2020, altså før EØS-komiteens beslutning om å ta inn Rådsforordningen i EØS-avtalen. Flere av selskapene avholdt ordinær generalforsamling før Rådsforordningen ble vedtatt i EU. Det er ikke registrert noen SCE-foretak med forretningskontor i Norge. Ingen slike foretak har derfor vært berørt av den manglende gjennomføringen av Rådsforordningen i norsk rett.

Gjennomføring av rådsforordning (EU) 2020/699 av 25. mai 2020 om midlertidige tiltak med hensyn til generalforsamlinger i europeiske allmennaksjeselskaper (SE-selskaper) og europeiske samvirkeforetak (SCE-foretak) (Rådsforordningen) i norsk rett vil kreve lovendring, og departementet har i proposisjonen fremmet forslag om ulike forskriftshjemler i både SE-loven og SCE-loven. Det er dermed nødvendig med Stortingets samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 113/2020 i medhold av Grunnloven § 26 andre ledd.

På denne bakgrunn ber regjeringen i proposisjonen om Stortingets samtykke til å godkjenne EØS-komiteens beslutning nr. 113/2020 av 14. juli 2020 om endring av EØS-avtalens vedlegg XXII (Selskapsrett). Bakgrunn og vurderinger knyttet til Stortingets samtykke er behandlet i kapittel 5, jf. forslag B i proposisjonen.

Økonomiske og administrative konsekvenser ved gjennomføring av rådsforordningen er omtalt i kapittel 6 i proposisjonen. Departementet opplyser at gjennomføring av rådsforordning (EU) 2020/699 i norsk rett ikke vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser. Gjennomføringen vil bidra til at Norge overholder internasjonale forpliktelser.

Kort om forordningen

EØS-komiteens beslutning nr. 113/2020 om endring i EØS-avtalens vedlegg XXII (Selskapsrett) inneholder en fortale og fire artikler.

Artikkel 1 fastsetter at EØS-avtalens vedlegg XXII skal endres ved innlemmelse av Rådsforordningen.

Artikkel 2 fastslår at den islandske og den norske språkversjonen av forordningen skal gis gyldighet og kunngjøres i EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende.

Artikkel 3 regulerer når beslutningen trer i kraft. Ikrafttredelsestidspunktet var satt til 15. juli 2020, forutsatt at alle meddelelser etter EØS-avtalens artikkel 103 nr. 1 var inngitt.

Artikkel 4 fastslår at beslutningen selv skal kunngjøres i EØS-avdeling og i EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende.

EØS-komitébeslutningen om innlemmelse av Rådsforordningen i EØS-avtalen følger som vedlegg til proposisjonen i uoffisiell norsk oversettelse. Tilsvarende gjelder uoffisiell norsk oversettelse av Rådsforordningen.