Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Karianne B. Bråthen, fungerende leder Per Vidar Kjølmoen, Sverre Myrli og Solveig Vitanza, fra Høyre, Olve Grotle, Linda Hofstad Helleland og Lene Westgaard-Halle, fra Senterpartiet, Hans Gunnar Holand, Jenny Klinge og Per Olav Tyldum, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Rødt, Geir Jørgensen, fra Venstre, Alfred Jens Bjørlo, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Prop. 140 LS (2021–2022) Endringer i patentloven (unntak fra beskyttelse for eksport til tredjeland mv.) Komiteen viser videre til at forslagene i proposisjonen først og fremst vil få betydning for produsenter av patentbeskyttede generiske og biotilsvarende legemidler.

Komiteen viser til at forslagene i proposisjonen omfatter unntak fra sertifikatbeskyttelsen for produksjon av legemidler for eksport til tredjeland utenfor EU, samt et unntak for produksjon og lagring de siste seks månedene av sertifikatets gyldighetstid med sikte på salg i EU etter utløp av sertifikatet.

Komiteen viser til at det er forordning (EF) nr. 469/2009 som blir endret av forordning (EU) nr. 2019/933, og at denne forordningen tidligere er blitt gjennomført i norsk rett i patentloven § 62 a.

Komiteen viser til at forslagene til tilpasninger i proposisjonen i hovedsak knytter seg til ikrafttredelsesdatoen i EØS og til formatet på en logo som skal brukes i EØS/EFTA-statene på produkter ment for eksport til tredjeland utenfor EØS.

Komiteen merker seg at endringene ikke forventes å få vesentlige økonomiske og administrative konsekvenser for det norske markedet av generiske og biotilsvarende legemidler isolert sett. Videre viser komiteen til at endringsforordningen for det samlede EØS-området vil være økonomisk fordelaktig.

Komiteen viser til at forslagene til endring har vært sendt ut på høring av regjeringen, og at ingen av høringsinstansene hadde merknader til departementets forslag til gjennomføring.

Komiteen viser for øvrig til proposisjonen. Det vises videre til egen innstilling om samtykke.