Søk

Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen la utviklingen i nødnettet bli et foregangsområde for hvordan 5G-teknologi kan muliggjøre tjenester og kommunikasjonsløsninger, slik som bruk av fjernoperasjoner via nett.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen legge til rette for programmer som kobler den digitale kompetansen hos ungdom som driver med gaming og programmering, med det økende behovet for digital kompetanse i næringslivet.

Forslag fra Høyre, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 3

Stortinget ber regjeringen igangsette etableringen av en havdatabank som et offentlig–privat samarbeid mellom etablerte aktører som er i gang med datadelingsplattformer for havspesifikke data. Plattformen skal kunne sikre deling av havdata i SMB-segmentet og industrien.

Forslag 4

Stortinget ber regjeringen sørge for at offentlige virksomheter støtter opp om aktiviteter i Digital Norway og andre næringslivsarenaer der det samarbeides om kompetanseheving på digitalisering og datadeling.

Forslag 5

Stortinget ber regjeringen sikre at det utdannes flere kvalifiserte teknologer.

Forslag 6

Stortinget ber regjeringen utvide antall studieplasser for videreutdanning innen IKT.

Forslag 7

Stortinget ber regjeringen sørge for økt digitaliseringskompetanse blant offentlige aktører, slik at økt bruk av innovative anskaffelser kan bli et viktig virkemiddel for næringsvekst.

Forslag 8

Stortinget ber regjeringen etablere en veileder for offentlige og private virksomheter med fokus på cybersikkerhet og personvern i forbindelse med deling av data gjennom åpne API.

Forslag 9

Stortinget ber regjeringen revidere nasjonal strategi for digital sikkerhet.

Forslag 10

Stortinget ber regjeringen legge til rette for regulatoriske sandkasser der bedrifter og myndigheter får mulighet til å teste ut nye teknologier og tjenester med manglende regulering, der lovverket trenger mer utprøving og eksperimentering før det endres helhetlig.

Forslag 11

Stortinget ber regjeringen sørge for at Kartverket blir en offentlig dataleverandør som muliggjør utvikling av digitale tvillinger og fremtidsrettede tjenester innenfor blant annet transportsektoren.

Forslag 12

Stortinget ber regjeringen sikre norsk deltakelse i felleseuropeiske digitale satsinger gjennom nasjonale mobiliseringsmidler.

Forslag fra Høyre og Venstre:
Forslag 13

Stortinget ber regjeringen fremlegge en status for Stortinget som indikerer i hvilken grad prinsippene for deling og bruk av data fremsatt i Meld. St. 22 (2020–2021) Data som ressurs er implementert i offentlig og privat sektor.

Forslag 14

Stortinget ber regjeringen etablere arenaer der næringslivet selv får anledning til å komme med råd og anbefalinger om hvilke data som bør prioriteres for datadeling.

Forslag 15

Stortinget ber regjeringen etablere et digitaliseringspanel bestående av næringslivaktører som løpende identifiserer behovet for lovendringer i den hensikt å realisere teknologipotensialet og øke innovasjonsgraden i norske virksomheter.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 16

Stortinget ber regjeringen utarbeide krav om at næringsaktører følger prinsippet om dataminimering.

Forslag 17

Stortinget ber regjeringen ha som utgangspunkt at det stilles krav om at data gjøres tilgjengelig og at åpne kildekoder brukes ved inngåelse av offentlige kontrakter.

Forslag 18

Stortinget ber regjeringen sørge for å inkludere sivilsamfunnsaktører og akademia i Digital Norway.

Forslag 19

Stortinget ber regjeringen gjennomgå dagens pensum for etikk i ulike IKT-utdanninger og sikre at samtlige utdanningsløp grundig går gjennom etiske problemstillinger fra første studieår.