1. Sammendrag

Regjeringen har fremmet en proposisjon om jordbruksavtalen for 2023–2024. Avtalen ble inngått mellom staten og Norges Bondelag 16. mai 2023, og forhandlingene ble ført med bare denne organisasjonen etter at jordbruksorganisasjonene for første gang ikke kom til enighet om et felles krav. Organisasjonene var dermed ikke i stand til å opptre som én part, slik Hovedavtalen krever. Prosessen som pågikk forut for at regjeringen tok opp forhandlinger med Norges Bondelag, er omtalt i kapittel 2 i proposisjonen.

Forhandlingene ble ført på grunnlag av Hovedavtalen for jordbruket, hvor formålsparagrafen lyder:

«Avtaleverket for jordbruket har til formål å regulere tiltak som er egnet til å fremme fastlagte mål for jordbruket, og som ikke er uttømmende regulert ved lov, stortingsvedtak eller forskrift.»

Avtalen gjelder forslag til bevilgninger over statsbudsjettets kap. 1150 for kalenderåret 2024 og foreslåtte endringer og omdisponeringer innenfor gjeldende budsjett for 2023. Videre omfatter avtalen endringer i målpriser for perioden 1. juli 2023 til 30. juni 2024. Partene er enige om at enkelte mindre spørsmål av teknisk karakter avklares i forbindelse med gjennomgang av avtaleteksten for kommende periode.

I kapittel 2 i proposisjonen omtales gjennomføringene av forhandlingene, herunder jordbrukets krav, statens tilbud og det videre forløp i forhandlingene. Kapittel 3 belyser utviklingen i jordbruket, og kapittel 4 omtaler utviklingen i foredlings- og omsetningsleddet. I kapittel 5 beskrives importvernet og internasjonale forhold som WTO Landbruksavtalen, EUs landbrukspolitikk og forhandlinger om handelsavtaler. Kapittel 6 gjengir hovedtrekkene i avtalen. Gjeldende mål for landbrukspolitikken, slik de står i Landbruks- og matdepartementets budsjettproposisjon for 2023, er også gjengitt i kapittel 6 i proposisjonen.

Kapittel 7 går nærmere inn på noen sentrale og viktige politikkområder. Jordbruksoppgjøret 2023 dreier seg i hovedsak om budsjettmessige endringer for budsjettåret 2024. Kapittel 8 omtaler overførte og innsparte midler, og omdisponering av disse i 2023, samt forslag til bevilgninger på de enkelte ordningene i 2024.

Den økonomiske politikken og utviklingen i norsk økonomi er omtalt i punkt 1.7 i proposisjonen.

Stortinget vedtok den 14. juni 2022 (vedtak nr. 799) å be regjeringen legge frem en ny jordvernstrategi våren 2023. Strategien skal inneholde et nytt og skjerpet mål for omdisponering av matjord og nye, konkrete tiltak for å nå målet. Landbruks- og matdepartementet har valgt å legge frem den oppdaterte jordvernstrategien i proposisjonen om jordbruksoppgjøret 2023. Det vises til omtalen av oppdatert jordvernstrategi i vedlegg 9 i proposisjonen, og til komiteens merknader nedenfor.