Søk

Innhald

10. Forskning under Nærings- og fiskeridepartementet

10.1 Kap. 920 Norges forskningsråd

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2023–2024).

Komiteen viser til at tilskuddet fra Nærings- og fiskeridepartementet primært skal bidra til målet om økt verdiskaping i næringslivet og målet om å møte de store samfunnsutfordringene innenfor det strategiske området hav. Komiteen viser til at Forskningsrådet skal bidra til konkurransedyktige havnæringer, til styrket evne til omstilling og til bedre samspill og kunnskapsoverføring mellom FoU-miljøer og næringsliv.

Komiteen understreker viktigheten av fortsatt satsing på forskning for de havbaserte næringene: fiskeri, havbruk, petroleum, maritim, fornybar energi og også nye næringer for å gi økt verdiskaping.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at tildelingen til forskning i og for næringslivet skal bidra til å styrke konkurranseevnen i nytt og eksisterende næringsliv. Flertallet viser til at grønn omstilling skal være et hovedprinsipp ved tildelinger fra det næringsrettede virkemiddelapparatet. Flertallet viser til at grønn plattform er en felles konkurransearena med Innovasjon Norge og Siva. Flertallet peker på Forskningsrådets rolle for samfunnsoppdraget «bærekraftig fôr».

Post 50 Tilskudd til næringsrettet forskning

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, viser til at evnen til å utvikle og ta i bruk ny kunnskap er blant de viktigste konkurransefaktorene for norsk næringsliv. Forskningsrådet bidrar til omstillingsevnen i norsk økonomi gjennom innovasjonsprosjekter der bedrifter får støtte til både FoU-prosjekter og samarbeid med andre bedrifter og FoU-institusjoner.

Komiteens medlem fra Venstre viser til Venstres alternative statsbudsjett for 2024, hvor det foreslås å øke bevilgningen til næringsrettet forskning med 100 mill. kroner og å bevilge 35 mill. kroner til flere nærings-ph.d.-stillinger.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at det i budsjettforliket er foreslått å redusere bevilgningen til tilskudd til næringsrettet forskning i Norges forskningsråd. Flertallet foreslår derfor at kap. 920 post 50 reduseres med 13,5 mill. kroner sammenlignet med regjeringens forslag.

Post 51 Tilskudd til marin og maritim forskning

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2023–2024).

10.2 Kap. 923 Havforskningsinstituttet

Post 1 – post 45

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2023–2024).

Komiteen viser til at Havforskningsinstituttet bidrar til verdiskaping gjennom sin rolle som data- og kunnskapsleverandør for forvaltning, forskning og næringen.

Komiteen påpeker viktigheten av at Havforskningsinstituttet har en fri og uavhengig rolle i alle faglige spørsmål, og at det leveres råd og kunnskapsgrunnlag på best tilgjengelige data og forskning. Komiteen understreker at Havforskningsinstituttet skal levere internasjonalt ledende forskning.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil framheve betydningen av kunnskapsinnhenting og forskning på sameksistens i havet ved en storskala vindkraftutbygging til havs. Flertallet mener det er riktig å prioritere ressurser til dette. Flertallet viser til at det i proposisjonen foreslås 30,6 mill. kroner i 2023 til reetablering av Lofoten–Vesterålen havobservatorium.

10.3 Kap. 3923 Havforskningsinstituttet

Post 1 Oppdragsinntekter

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2023–2024).

10.4 Kap. 926 Havforskningsinstituttet, forskningsfartøy

Post 1 Driftsutgifter og post 21 Spesielle driftsutgifter

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2023–2024).

Komiteen påpeker viktigheten av forskningsfartøyene som verktøy for forskning og overvåking av hav- kystmiljøet, de biologiske ressursene i havet og sammenhengen mellom disse. Komiteen registrerer at det tas i bruk nye teknologiske plattformer som undervannsroboter og seildroner for å styrke kystovervåkningen. Komiteen viser til at det legges til rette for økt samarbeid mellom forskningsinstitusjoner om bruk av forskningsfartøy.

10.5 Kap. 3926 Havforskningsinstituttet, forskningsfartøy

Post 1 Oppdragsinntekter

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2023–2024).

10.6 Kap. 928 Annen marin forskning og utvikling

Post 21 – post 72

Komiteen viser til omtalen i Prop. 1 S (2023–2024).