1. Sammendrag

1.1 Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen fremmes forslag om at det, i forbindelse med bestemmelsen i arbeidsmiljøloven § 1-2 andre ledd bokstav a om at «dykkeoperasjoner og losing er omfattet av loven», fastsettes en hjemmel for departementet til å gi nærmere forskrifter om lovens anvendelse for dykkeoperasjoner. Det presiseres i lovforslaget at det i den forbindelse også kan fastsettes særregler og unntak.

Det vises til proposisjonens kapittel 2, der bakgrunnen for lovforslaget er redegjort for.

Forslag til endringer i arbeidsmiljøloven samt forslag til fastsettelse av forskrift har vært på høring med frist 20. oktober 2022. 16 instanser kom med høringsuttalelser.

Det vises til proposisjonens kapittel 2.3, der det redegjøres generelt for høringsinstansenes syn, samt de enkelte kapitlene i proposisjonen der bakgrunn og gjeldende rett, høringsinstansenes syn og departementets vurderinger er detaljert gjort greie for.

Det vises til de ulike kapitlene i proposisjonen der det er nærmere redegjort for:

  • Videreføring av rettigheter etter skipsarbeidsloven (kapittel 4), herunder:

    • Rett til lønn ved sykdom og skade etter skipsarbeidsloven

    • Solidaransvar etter skipsarbeidsloven

    • Andre rettigheter etter skipsarbeidsloven

  • Forholdet mellom arbeidsmiljøloven og skipsfartsreguleringen (kapittel 5), herunder:

    • Rekkevidden av begrepet «dykkeoperasjoner»

    • Forholdet mellom arbeidsmiljøloven og skipssikkerhetsloven

    • Særlig om rednings- og nøddykking

    • Særlig om skipsførers ansvarsforhold

  • Arbeids- og hviletid for selvstendige oppdragstakere som driver yrkesdykking fra skip (kapittel 6).

1.2 Forslag til ny forskriftshjemmel

Stortinget har bedt om at regjeringen vurderer om og i hvilken utstrekning rettigheter etter skipsarbeidsloven bør videreføres for skipsmannskap som deltar i dykkeoperasjoner, og som i henhold til lovendringen vil omfattes av arbeidsmiljøloven. Spesielt er reglene om lønn ved sykdom og skade i skipsarbeidsloven trukket frem. Det foreslås at visse nærmere angitte rettigheter i skipsarbeidsloven skal «videreføres» for de aktuelle arbeidstakerne. Det foreslås at reglene om dette fastsettes med grunnlag i hjemmelsbestemmelsen som foreslås i proposisjonen.

Det kan bli behov for en tydeliggjøring av rekkevidden av begrepet «dykkeoperasjoner» og dermed bestemmelsens generelle virkeområde. Det kan videre være behov for å tydeliggjøre i forskrift forholdet mellom arbeidsmiljøloven og skipssikkerhetsloven, herunder å angi hvilke av lovenes regler som vil gjelde i tilfelle motstrid. Det vil vurderes om det er behov for å fastsette unntak eller særregler for virksomheter som driver nød- og redningsdykking.

Det foreslås derfor at det i arbeidsmiljøloven § 1-2 andre ledd nytt siste punktum fastsettes en forskriftshjemmel hvoretter departementet kan gi nærmere forskrifter om lovens anvendelse for dykkeoperasjoner, og om særregler og unntak for slike operasjoner.

1.3 Økonomiske og administrative konsekvenser

Lovforslaget er en forskriftshjemmel og vil derfor ikke ha noen økonomiske eller administrative konsekvenser.

Fastsettelse av forskrifter som viderefører rettigheter etter skipsarbeidsloven vil heller ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser, da dette er rettigheter de aktuelle arbeidstakerne allerede har i dag.