1. Sammendrag

1.1 Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen fremmes forslag til endringer i:

  • lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens pensjonskasse

  • lov 26. juni 1953 nr. 11 om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv.

  • lov 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere.

I dag er minstegrensen for rett til medlemskap i Statens pensjonskasse, apotekordningen og sykepleierordningen at arbeidstiden utgjør 20 pst. eller mer av full stilling.

Det foreslås at denne minstegrensen for rett til medlemskap i de tre pensjonsordningene oppheves.

Videre foreslås det at minstegrensen for rett til medlemskap i lov 12. februar 2010 nr. 4 om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskapshjem eller spesialisert fosterhjem oppheves. I dag er det et krav om at godtgjørelsen skal utgjøre 20 pst. eller mer av godtgjørelse for et heltidsoppdrag. Det foreslås også en opphevelse av bestemmelsen om at oppdragstaker som utfører annet arbeid, mister retten til medlemskap i pensjonsordningen.

Det vises til proposisjonens kapittel 2, der bakgrunnen for lovforslaget er nærmere redegjort for.

Lovforslaget ble sendt på høring med frist 30. september 2022. Til sammen 22 instanser og to privatpersoner kom med merknader til høringsnotatet.

Det vises til proposisjonens kapittel 4, der gjeldende rett er beskrevet for:

  • Statens pensjonskasse

  • Pensjonsordningen for apotekvirksomhet mv.

  • Pensjonsordningen for sykepleiere

  • Pensjonsordningen for oppdragstaker i statlig beredskapshjem eller spesialisert fosterhjem

  • Pensjonsordningen for ballettdansere, sangsolister og korsangere ved Den Norske Opera & Ballett.

I proposisjonens kapittel 5 er det en oversikt over antall ansatte med stillingsandel under 20 pst. av full stilling. Oversikten gir et bilde av hvor mange som kan bli berørt av at minstegrensen fjernes.

Det vises til proposisjonens kapittel 6, der høringsforslaget og høringsinstansenes syn og departementets vurdering er detaljert redegjort for når det gjelder:

  • Harmonisering og forenkling av regelverk

  • Støtter pensjonsreformens mål

  • Likestillingsmessige konsekvenser

  • Kombinasjon av pensjonsuttak og lav stillingsandel

  • Samordning av tjenestepensjon fra bruttoordningen med folketrygden

  • Utbetaling av små beløp

  • Inntektskrav

  • Virkningstidspunkt

  • Pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskapshjem eller spesialisert fosterhjem.

Når det gjelder operapensjonsloven, foreslås det ikke endringer i den.

Når det gjelder forholdet til AFP, vil forslaget i liten grad påvirke retten til AFP.

Det vises til proposisjonens kapittel 7, der de økonomiske konsekvenser blir belyst, inkludert konsekvenser for den enkelte og administrative konsekvenser som følge av at minstegrensen for rett til medlemskap i Statens pensjonskasse fjernes. Konsekvensene er vurdert opp mot gjeldende rett. Kapitlet belyser også de likestillingsmessige konsekvensene.

Det foreslås at lovendringen trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Det legges til grunn at forslagene kan tre i kraft fra 1. januar 2024.

1.2 Departementets forslag

Det foreslås at dagens minstegrense på 20 pst. av full stilling i de lovfestede offentlige tjenestepensjonsordningene oppheves. Dette gjelder rett til medlemskap i Statens pensjonskasse, pensjonsordning for apotekvirksomhet og pensjonsordning for sykepleiere. Oppheving av minstegrensen i de lovfestede offentlige tjenestepensjonsordningene innebærer at det blir gitt rett til medlemskap for stillingsandeler under 20 pst. av full stilling. Inn under retten til medlemskap i Statens pensjonskasse faller også oppdragstaker i statlig beredskapshjem eller spesialisert fosterhjem.

Forslag om å fjerne dagens minstegrense på 20 pst. av full stilling i de lovfestede offentlige tjenestepensjonsordningene medfører en harmonisering med regelverket i privat og kommunal tjenestepensjon og vil innebære at man får like medlemskapskriterier når det gjelder krav til stillingsandel for innmelding på tvers av sektorer.

En opphevelse av minstegrensen på 20 pst. av full stilling vil få betydning for pensjonsutbetalingen til dem som i kortere eller lengre perioder er registrert med medlemskap i de lovfestede offentlige tjenestepensjonsordningene i lavere stillingsandel enn 20 pst. av full stilling. Fjerning av minstegrensen for rett til medlemskap i de lovfestede offentlige tjenestepensjonsordningene vil dermed komme alle med små stillinger til gode – en gruppe som særlig består av unge, studenter og kvinner.

Det foreslås at minstegrensen for rett til medlemskap oppheves i de tre pensjonsordningene Statens pensjonskasse, pensjonsordningen for apotekvirksomhet mv. og pensjonsordningen for sykepleiere. Det vises til forslag om endringer i:

  • lov om Statens pensjonskasse § 5 første og andre ledd og § 46 andre ledd

  • lov om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv. § 1 første og andre ledd

  • lov om pensjonsordning for sykepleiere § 3 første ledd og i § 11 tredje ledd.

Videre foreslås det at minstegrensen for rett til medlemskap i lov 12. februar 2010 nr. 4 om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskapshjem eller spesialisert fosterhjem oppheves. Det vises til lovforslaget om endringer i lovens § 1 andre ledd og § 3 andre ledd.