Søk

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen gi kommunene mulighet til å gjennomføre lokale rusreformer hvor bruk og besittelse av små mengder ulovlige rusmidler til eget bruk ikke medfører straff.

  2. Stortinget ber regjeringen instruere politidistrikt om å ikke følge opp mindre alvorlige narkotikasaker knyttet til bruk og besittelse av små mengder ulovlige rusmidler til eget bruk i kommuner som vedtar lokale rusreformer.

  3. Stortinget ber regjeringen så raskt som mulig fremme forslag om å styrke tilskuddsordningen for frivillig rusmiddelforebyggende innsats og tilskuddet til organisasjoner på rusfeltet og sørge for at det inkluderes midler til analysetjenester og brukerutstyr til kommuner som ønsker dette.

  4. Stortinget ber regjeringen sørge for at de nyopprettede kommunale rådgivende enhetene for russaker ikke har adgang til å gjennomføre tvangsbaserte hjelpetiltak, og at mandatet innrettes mot å tilby lavterskel førstelinjehjelp, slik at flere kan bruke tilbudet.

  5. Stortinget ber regjeringen bidra til finansieringen av nye brukerstyrte hus for rusavhengige i kommuner som ønsker å opprette dette i kommunal eller frivillig regi.

  6. Stortinget ber regjeringen sørge for at kommunene har midler til å gi barne- og ungdomsarbeidere og helsesykepleiere i skoleverket og på helsestasjoner tilbud om relevant videreutdanning innenfor forebygging og behandling av rusutfordringer hos unge.

  7. Stortinget ber regjeringen endre regelverket slik at LAR-pasienter får unntak fra å måtte betale egenandel når de får poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.