Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Odd Harald Hovland, Hadia Tajik og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss og Sveinung Stensland, fra Senterpartiet, Ivar B. Prestbakmo og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, lederen Per-Willy Amundsen og Tor André Johnsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, viser til at Justis- og beredskapsdepartementet i proposisjonen ber om Stortingets samtykke til godkjenning av to beslutninger i EØS-komiteen. I tillegg foreslås det i proposisjonen en ny lov om digital sikkerhet. Komiteen viser til egen innstilling om lovsaken.

Komiteen merker seg at både NIS-direktivet og cybersikkerhetsforordningen har som hovedformål å forbedre det indre markeds funksjon. Rettsaktene er en del av EUs cybersikkerhetsstrategi, som har som formål å sikre et globalt og åpent internett med sterkt vern mot risiko for at grunnleggende rettigheter og friheter i Europa kan bli truet.

Komiteen viser til at et styrket samarbeid i EUs regi vil være av stor betydning for å løse krevende fremtidige utfordringer innen digital sikkerhet. Norge bør sikres en plass i dette samarbeidet, da nåværende og fremtidige utfordringer ikke kan løses av én stat alene.

Komiteen støtter forslaget om at Stortinget skal samtykke i godkjenning av EØS-komiteens beslutninger nr. 21/2023 og 22/2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/1148 og forordningene (EU) 2018/151 og (EU) 2019/88.