Søk

Merknader fra komiteen

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jone Blikra, Tom Einar Karlsen og Marte Mjøs Persen, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Trond Helleland og Erlend Larsen, fra Senterpartiet, lederen Sigbjørn Gjelsvik, Geir Adelsten Iversen og Geir Inge Lien, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Frank Edvard Sve, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Dokument 8:12 S (2023–2024) representantforslag fra stortingsrepresentantene Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Bård Hoksrud og Himanshu Gulati om å avvise avgift på bompengebrikke. Forslagsstillerne skriver blant annet at den omfattende bruken av bompengefinansiering er en formidabel ekstraskatt som belastes norske bilister. De skriver også at

«På toppen av dette har bompengeselskapene ønsket seg adgang til å pålegge bilistene å betale en avgift for å kunne betale bompenger, gjennom bompengeabonnement.»

Representantene foreslår at

«Stortinget ber regjeringen oppheve tidligere godkjenning av å la bompengeselskapene innføre avgift på bombrikkeabonnement.»

Komiteen viser til statsrådens brev av 23. oktober 2023, der det understrekes at bompengeselskapene ikke får del i avgiften på bombrikkeabonnementet, men at den går til virksomhetene som utsteder bombrikkene. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteen viser til at det allerede er igangsatt et arbeid med å vurdere endringer i forskrift om utstedervirksomhet for bompenger og ferjebilletter (utstederforskriften) for å begrense adgangen til å ilegge et månedlig gebyr. Komiteen merker seg videre at det ikke har kommet noen høringsinnspill til representantforslaget.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, mener at de kostnadene forbrukerne betaler, må samsvare med det bompengene reelt skal dekke.

Flertallet viser til statsrådens svarbrev, der det kommer frem at den månedlige avgiften for bompengebrikken går til utsteder, som er den aktøren som krever inn bompengene på vegne av bompengeselskapene. Utstedervirksomhetene har ifølge statsrådens svarbrev mulighet til å hente inn egne gebyrer for administrasjon av brikkene på toppen av de 1,75 pst. av netto transaksjonsbeløp utsteder mottar fra bompengeselskapene, og flertallet er derfor glad for at statsråden har varslet en gjennomgang av utstederforskriften.

Utstedervirksomhetene mottar med sine 1,75 pst. av netto transaksjonsbeløp en betydelig andel av bompengene. Flertallet registrerer at skillet mellom utsteder og bompengeselskap ble etablert i bompengereformen av 2015.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til statsrådens svarbrev og vil fremholde at for landets bilister betyr det lite hvilket selskap knyttet til det norske bompengesystemet avgiftsinntektene tilfaller. Dette blir i praksis en ny avgift man betaler for å få betale bompenger. Disse medlemmer mener videre at utfordringen her ikke er utskillelse av utstedervirksomheten, men at Vegdirektoratet har godkjent innføring av bombrikkeavgift til erstatning for en etablert ordning med depositum. Disse medlemmer mener at bruk av bombrikkeavgift strider mot både utstederforskriftens ordlyd og intensjonen i § 19 som hjemler gebyrer. Ordet «gebyr» er her mest naturlig å forstå som et engangsbeløp for å motta en bombrikke. Den nye brikkeavgiften har ingen sluttdato og vil over tid ikke ha noen sammenheng med kostnaden med utstedelse. Videre viser forarbeidene at noe av intensjonen med bestemmelsen var å videreføre en praksis med et engangsgebyr for bombrikke.

Disse medlemmer mener det er bra at statsråden nå vil søke å begrense adgangen til månedsavgift for bombrikke. Disse medlemmer mener imidlertid at selve ordningen med avgift for bombrikke må avvises, da det ikke er i tråd med utstederforskriften og fremstår som urimelig for norske bilister.

Bompengebelastningen for bilistene øker betydelig i 2024, og det er uholdbart at på toppen av dette skal det være adgang til å innkreve en egen avgift for bombrikkeabonnement.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen oppheve tidligere godkjenning av å kunne innføre avgift på bombrikkeabonnement.»