1. Sammendrag

Kommunal- og distriktsdepartementet foreslår i proposisjonen endringer i lov 30. november 2012 nr. 70 om registering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser.

Departementet foreslår en hjemmel for at Kongen i statsråd kan pålegge statssekretærer og politiske rådgivere å registrere sine verv og økonomiske interesser i et register som er tilgjengelig for allmennheten. I dag er det kun regjeringsmedlemmer som omfattes av hjemmelen i lovens § 1.

Se proposisjonen for nærmere omtale av bakgrunnen for forslaget, av gjeldende rett og GRECOs anbefalinger, av høringsforslaget, høringen og høringsinstansenes syn og av departementets vurdering.

Det vises i proposisjonen til at økonomiske og administrative konsekvenser av en registreringsplikt hovedsakelig vil knytte seg til hvordan registeret for registrering av opplysninger organiseres. Se omtale under departementets vurdering. Det vises i proposisjonen til at en ny løsning for registrering av verv og økonomiske interesser vil kunne ha både økonomiske og administrative konsekvenser. Det er om lag 50 statssekretærer i regjeringsapparatet og om lag 20 politiske rådgivere. Kostnadene ved etableringen av en registerløsning vil dekkes innenfor departementets gjeldende budsjett-rammer.