2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ragnhild Male Hartviksen, Anniken Huitfeldt, Runar Sjåstad og Solveig Vitanza, fra Høyre, Olve Grotle, Linda Hofstad Helleland og Henning Wold, fra Senterpartiet, Jenny Klinge, lederen Willfred Nordlund og Per Olav Tyldum, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Rødt, Geir Jørgensen, fra Venstre, Alfred Jens Bjørlo, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Prop. 24 S (2023–2024) Endringer i statsbudsjettet 2023 under Landbruks- og matdepartementet.

Kap. 1138 post 70 Støtte til organisasjoner

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til enighet mellom disse partiene om nysalderingen, og til at man er enige om å øke støtten til Matsentralen Norge. Flertallet foreslår derfor å øke kap. 1138 post 70 med 2 mill. kroner.

Flertallet viser til inndekningen i Finanskomiteens innstilling til Prop. 30 S (2023–2024).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at matsentralene gjør en viktig jobb med å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper folk som trenger mat, og at dette er særlig viktig i en tid der mange sliter økonomisk. Disse medlemmer viser til at Matsentralen Norge selv har forespurt økte midler for å dekke behovet for mathjelp de møter.

Disse medlemmer foreslår på denne bakgrunn å øke bevilgningen i til Matsentralen Norge med 5 mill. kroner i statsbudsjettet for 2023.

Disse medlemmer viser til inndekningen i Finanskomiteens innstilling til Prop. 30 S (2023-2024).

Komiteens medlem fra Rødt viser til at Stortinget bevilget Matsentralen Norge ytterligere 5 mill. kroner i nysaldering av statsbudsjettet for 2022.

Dette medlem viser til at pågangen hos frivillige er minst like stor i år som i fjor, og at Matsentralen Norge kan hjelpe flere dersom den får mer ressurser. I et innslag 29. november 2023 på TV2 uttalte daglig leder i organisasjonen følgende:

«Hadde vi fått de ekstra midlene, kunne vi nådd ut til enda flere. Vi går en usikker tid i møte, og det er klart vi hadde trengt de ekstra pengene.»

Dette medlem foreslår på denne bakgrunn å øke bevilgningen til Matsentralen Norge med 5 mill. kroner i statsbudsjettet for 2023, og viser til inndekningen i Finanskomiteens innstilling til Prop. 30 S (2023–2024).

Kap. 1152 Bionova, Post 50 Tilskudd til bioøkonomi og klimatiltak i jordbruket, kan overføres

Merk: verdiskapingsprogrammet for fornybar energi og teknologi i landbruket, 10 mill. kroner.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til enigheten mellom disse partiene om nysalderingen, og til at man er enige om å øke bevilgningen til Bionova. Flertallet foreslår derfor å øke kap. 1152 post 50 med 10 mill. kroner. Midlene skal øremerkes verdiskapningsprogrammet for fornybar energi og teknologi i landbruket.

Flertallet viser til inndekning i Finanskomiteens innstilling til Prop. 30 S (2023–2024).