1. Bakgrunn

Regjeringen har lagt frem den første stortingsmeldingen om helseberedskap. Formålet med meldingen er å verne liv og helse ved å sikre en motstandsdyktig helseberedskap der forebygging og beredskap skal gis høyere prioritet i helse- og omsorgssektoren.

Stortingsmeldingen er delt inn i tre hoveddeler:

  • Et styrket system for helseberedskap, med fokus på tverrsektoriell samordning og forslag til ny helseberedskapsmodell med opprettelse av et helseberedskapsråd, et rådgivende ekspertutvalg for helsekriser og flere utvalg på etatsnivå (omtalt i kapittel 2).

  • En motstandsdyktig helseberedskap, der fleksibilitet i tjenesten, tillit i befolkningen, en sterk frivillig sektor og globalt samarbeid er sentrale temaer (omtalt i kapittel 3).

  • Risiko og sårbarheter, der seks særskilte risikoområder er omtalt; sammensatte trusler og krig, digitale trusler, forsyningssikkerhet, pandemi, trygg vannforsyning og atomhendelser (omtalt i kapittel 4).

Gjennomføringen av anbefalingene i meldingen skal i hovedsak gjøres innenfor de gjeldende budsjettrammene. De delene som ikke kan dekkes innenfor gjeldende budsjettrammer vil bli vurdert i de ordinære budsjettprosessene.