1. Sammendrag

1.1 Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen fremmes forslag om at arbeidstvisten mellom Parat på arbeidstakersiden og NHO Luftfart/CHC Helikopter Service AS på arbeidsgiversiden vedrørende opprettelse av tariffavtale for piloter i CHC Helikopter Service AS skal avgjøres av Rikslønnsnemnda. Det fremmes samtidig forslag om at det blir forbudt å iverksette arbeidsstans for å løse tvisten.

1.2 Forhandlinger og mekling

Tvisten har oppstått i forbindelse med Parats krav om opprettelse av tariffavtale for piloter i CHC Helikopter Service AS.

Etter brudd i forhandlingene varslet Parat 21. desember 2023 plassoppsigelse for 10 av sine medlemmer.

Riksmekleren nedla forbud mot arbeidsstans og innkalte partene til mekling 2. februar 2024. Meklingen ble avsluttet 2. februar 2024 klokken 24.00 uten at partene kom til enighet.

1.3 Omfang og virkninger av konflikten

Parat hadde varslet at de ville iverksette streiken fra og med fredag 2. februar klokken 24.00. Streikeuttaket omfattet alle de 10 pilotene som arbeider på redningshelikoptrene på Svalbard.

1. februar 2024 klokken 12.36 mottok departementet rapport fra Helse- og omsorgsdepartementet, vedlagt vurdering fra Statens helsetilsyn knyttet til konsekvensene av en eventuell arbeidskonflikt blant pilotene på redningshelikoptrene på Svalbard. Helsetilsynet konkluderte i sin rapport med at det ville medføre fare for liv og helse dersom en arbeidskonflikt ble iverksatt fra 2. februar klokken 24.00.

Det vises til proposisjonens kapittel 3 der det er detaljert redegjort for omfanget og virkningen av streiken, samt Helsetilsynets vurdering av situasjonen.

På bakgrunn av Helsetilsynets vurdering innkalte statssekretæren på vegne av Arbeids- og inkluderingsministeren partene til møte umiddelbart etter meklingen ble avsluttet, fredag 2. februar klokken 24.00.

Partene bekreftet at de ikke så noen mulighet for å komme til enighet i tvisten. Statssekretæren, på vegne av statsråden, informerte da partene om at regjeringen ville gripe inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd. På anmodning fra statssekretæren sa Parat seg villig til å unnlate å iverksette streiken.

1.4 Konklusjon

Hensynet til liv og helse gjør det nødvendig å løse arbeidstvisten mellom Parat og NHO Luftfart/CHC Helikopter Service AS uten arbeidskamp.

Det overlates til Rikslønnsnemnda å avgjøre tvisten. Det vises i proposisjonen til at det følger av lønnsnemndloven § 2 andre ledd at en avgjørelse av Rikslønnsnemnda har samme virkning som en tariffavtale.

Norge har ratifisert flere ILO-konvensjoner som verner organisasjonsfriheten og streikeretten (konvensjon nr. 87, 98 og 154). Slik konvensjonene har vært tolket av ILOs organer, stilles det strenge krav for inngrep i streikeretten, men det åpnes likevel for inngrep dersom streiken setter liv, helse eller personlig sikkerhet for hele eller store deler av befolkningen i fare. Sosialpakten under Europarådet har i artikkel 6 nr. 4 en tilsvarende bestemmelse som verner streikeretten. Artikkel 6 må imidlertid ses i sammenheng med artikkel G, som åpner for at det ved lov kan foretas begrensninger i streikeretten som er nødvendige i et demokratisk samfunn til vern av andre menneskers frihet og rettigheter, eller til vern av offentlige interesser, nasjonal sikkerhet og moral i samfunnet.

Et vedtak om tvungen lønnsnemnd i den omhandlede arbeidstvisten er innenfor rammen av de konvensjoner Norge har ratifisert.