Europautvalget - Møte i Europautvalget fredag den 20. september 2019 kl. 10:15

Dato: 20.09.2019

Formalia

Møtet ble ledet av utenriks- og forsvarskomiteens leder, Anniken Huitfeldt.

Justiskomiteen var innkalt for å delta. Kommunal- og forvaltningskomiteen og næringskomiteen var invitert til å delta.

Til stede var: Anniken Huitfeldt, Hårek Elvenes og Sigbjørn Gjelsvik.

Fra justiskomiteen: Emilie Enger Mehl.

Fra kommunal- og forvaltningskomiteen: Eirik Sivertsen og Mari Holm Lønseth.

Fra regjeringen møtte utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide og justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr.

Følgende embets- og tjenestemenn var til stede i møtet:

Fra Utenriksdepartementet: politisk rådgiver Marte Ziolkowski, avdelingsdirektør Laila Stenseng, avdelingsdirektør Jørn Gloslie, avdelingsdirektør Alex Vodicka Winther, seniorrådgiver Grete Borge og seniorrådgiver Jonas Skei.

Fra Justis- og beredskapsdepartementet: avdelingsdirektør Tonje Meinich, fagdirektør Linda Drazdiak og seniorrådgiver Kathrine Lund Brinch.

Videre var komiteens sekretærer, Eivind Homme og Rune Skjerve, til stede.

Fra Stortingets administrasjon deltok Margrethe Saxegaard, Per Nestande, Trude Lyng, Eric Christensen, Erik Eriksen og Jeannette Berseth som observatører.

Lederen: Statsråd Jøran Kallmyr vil redegjøre for brexit-forberedelsene på sitt fagområde og om avtalen om lovbrytere mellom EU, Island og Norge. Det siste ble foreslått lagt til dagsordenen av regjeringen 18. september – to dager før møtet.

Jeg vil påpeke at våre innarbeidede rutiner tilsier at oversendelse av informasjon en uke før møtet, er det som er vanlig for å gi partigruppene tid til å forberede seg på de ulike sakene og forankre dem i forkant av møtet.

Jeg vil nok også si at Europautvalget er overrasket over at justisministeren har valgt å trekke dagsordenpunktet om en midlertidig europeisk løsning for migranter som reddes i Middelhavet. Det kan være grunner for dette, og dette vil jeg be om en forklaring på.

I tillegg til at justiskomiteen er innkalt, er kommunal- og forvaltningskomiteen og også næringskomiteen invitert til å delta på møtet på basis av et par punkter i utenriksministerens orientering.

Jeg vil legge til at tidsrammen for dette møtet er en time. Grunnen til det er at utenriks- og forsvarskomiteen skal møte Palestinas visestatsminister i anledning besøket til president Abbas i Norge.

Vi går til godkjenning av dagsordenen. Er det noen som ber om ordet? – Eirik Sivertsen, vær så god.

Eirik Sivertsen (A): Jeg vil følge opp det lederen adresserte om å ta bort punktet om en midlertidig europeisk løsning for migranter som reddes i Middelhavet. Det er en alvorlig situasjon i Middelhavet, og jeg vil be om at justisministeren redegjør for hva er det som har endret seg fra 12. september til 18. september som gjør at det ikke lenger er nødvendig å orientere Stortinget om den midlertidige løsningen som er diskutert.

Lederen: Da gir jeg ordet til justisministeren Jøran Kallmyr.

Statsråd Jøran Kallmyr: Takk for ordet, ærede representanter.

Jeg kan begynne med det det har vært stilt spørsmål om først. Det er egentlig bare praktiske årsaker. Når man får redusert taletiden fra 15 minutter til 10 minutter, må man kutte i noe. Men jeg er fullt ut forberedt på å si noe om det, og jeg skal forsøke så godt jeg kan å være rask på de andre punktene, slik at vi også kan få litt tid til å snakke om Middelhavssituasjonen.

Da tror jeg rett og slett jeg fortsetter, så kan jeg bruke taletiden min og raskt komme inn på den situasjonen som har oppstått angående arrestordre.

Det er altså slik at det er en avtale om overlevering av lovbrytere mellom EU og Island og Norge, som trer i kraft 1. november 2019. Dette er en avtale som bygger på prinsippene i rammebeslutningen …

Lederen: Unnskyld, men vi må godkjenne dagsordenen før vi starter med saken.

Statsråd Jøran Kallmyr: Ok, beklager!

Lederen: Jeg vil bare kommentere følgende: Det har aldri vært slik at en statsråd noensinne har fått 15 minutters taletid her, så at det er begrunnelsen for å trekke et dagsordenpunkt, synes jeg er underlig – likeså å foreta en slik beslutning på egen hånd uten å konferere med oss i Stortinget.

Jeg vil foreslå at vi nå beholder dagsordenen slik den opprinnelig var med både punktet om overlevering av lovbrytere og midlertidig løsning for migrantene, slik at det er to saker som justisministeren skal orientere om.

Er det noen som har innvendinger til det? – Det er det ikke, da gjør vi det slik.