Europautvalget - Møte i Europautvalget onsdag den 10. juni 2020 kl. 8:30

Dato: 10.06.2020
Møteleder: Anniken Huitfeldt

Formalia

Møteleder: Anniken Huitfeldt (utenriks- og forsvarskomiteens leder)

Transport- og kommunikasjonskomiteen og næringskomiteen var innkalt til å delta.

Til stede var: Anniken Huitfeldt, Hårek Elvenes, Audun Lysbakken, Liv Signe Navarsete, Geir Toskedal, Svein Roald Hansen, Jette F. Christensen og Sigbjørn Gjelsvik.

Fra transport- og kommunikasjonskomiteen: Helge Orten, Bård Hoksrud, Jonny Finstad, Kirsti Leirtrø, Siv Mossleth og Sverre Myrli.

Fra næringskomiteen: Geir Pollestad, Katrine Boel Gregussen, Margunn Ebbesen, Guro Angell Gimse, Geir Adelsten Iversen, Åsunn Lyngedal, Cecilie Myrseth, Tom-Christer Nilsen, Steinar Reiten og Bengt Rune Strifeldt.

Fra regjeringen møtte samferdselsminister Knut Arild Hareide og utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Følgende embets- og tjenestemenn var til stede i møtet:

Fra utenriksdepartementet: Ekspedisjonssjef Niels Engelschiøn, avdelingsdirektør Jørn Gloslie, politisk rådgiver Marte Ziolkowski, seniorrådgiver Jonas Skei og seniorrådgiver Grete Borge.

Fra Samferdselsdepartementet: Underdirektør Erik Syvertsen og politisk rådgiver Stig Øyvind Blystad.

Videre var utenriks- og forsvarskomiteens sekretær, Eivind Homme, til stede.

Fra Stortingets administrasjon deltok komitésekretærene Trine Hagen, Hilde Markhus, Margrethe Saxegaard, Per S. Nestande og Eric Christensen som observatører.

Møtelederen: Da vil jeg ønske alle hjertelig velkommen til dette første digitale møtet i Europautvalget.

I dag har vi med oss samferdselsminister Knut Arild Hareide og en som etter hvert har fått svart belte i Teams-møter, nemlig utenriksministeren Ine Eriksen Søreide. Hun er på Teams-møter mange timer hver dag på grunn av sikkerhetsrådskandidaturet.

Det er noen av oss som er med fysisk, men de aller fleste er med digitalt. Da gjelder vanlige regler, at vi slår av mikrofonen og bruker chat-funksjonen hvis vi ønsker å tegne oss.

Vi gjennomfører ikke opprop, vi registrer hvem som er med på vanlig måte.

Som vanlig er det opptak og referat fra møtet med mindre noen ber om at enkelte punkter blir unntatt fra referatet.

Samferdselsministeren skal orientere om fjerde jernbanepakke – det er derfor transport- og kommunikasjonskomiteen er innkalt til å delta.

Utenriksministeren skal orientere om brexit og det framtidige forholdet til Storbritannia, om møtet i EØS-rådet 25. mai, om revidert forslag til EUs langtidsbudsjett og om forhandlingene om e-handel i WTO – det er derfor næringskomiteen er innkalt til møtet.

Er det noen som har kommentarer til dagsordenen? – Det er det ikke.