Europautvalget - Møte i Europautvalget onsdag den 23. september 2020 kl. 11

Dato: 23.09.2020
Møteleder: Anniken Huitfeldt

Søk

Innhald

Sak nr. 2

Næringsminister Iselin Nybø vil etter planen redegjøre for følgende: ESA-saken om bestemmelser i aksjeloven og allmennaksjeloven Næringsministeren vil gi en oppdatering i saken, som utenriksministeren orienterte om på møtet i Stortingets europautvalg 4. februar i år.

Talarar

Statsråd Iselin Nybø: (Dette er skrevet fra manus levert i ettertid og er ikke kontrollert mot framføringen.)

Jeg ønsker å oppdatere dere om situasjonen knyttet til EFTAs Overvåkingsorgans (ESA) søksmål for EFTA-domstolen knyttet til norske, påståtte brudd på EØS-avtalen og jeg ber om at saken unntas offentlighet.

ESA åpnet 15. mai 2014 formell sak mot Norge om krav i blant annet aksjeloven, allmennaksjeloven og finansforetaksloven om tilknytningskrav for daglig leder og minst halvparten av styrets medlemmer. ESA vurderte at kravene brøt EØS-avtalens regler om fri etableringsrett for fysiske personer og selskaper, samt fri bevegelighet for arbeidstakere.

I november 2019 sendte Nærings- og fiskeridepartementet et forslag til endringer i aksjelovgivningen og finansforetakslovgivningen på offentlig høring. Høringsforslaget skulle imøtekomme enkelte av ESAs anførsler. Departementets vurdering var at endringsforslaget ville ligge innenfor det nasjonale handlingsrommet, og at ESA ville anse at norsk rett etter endringen ville være i samsvar med EØS-avtalens bestemmelser.

I desember 2019 mottok imidlertid departementet varsel om at ESA ville stevne Norge i saken. De foreslåtte lovendringene ble derfor stilt i bero, i påvente av en avgjørelse i saken. Utenriksministeren orienterte Europautvalget om varselet 4. februar 2020.

Utenriksdepartementet mottok stevning i saken fra EFTA-domstolen 12. juli i år. Hovedspørsmålet i saken er hvilket handlingsrom som ligger i EØS-avtalen på foretakslovgivningens område.

Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet vil i samråd med Regjeringsadvokaten gå nærmere inn på ESAs anførsler og sende et tilsvar til EFTA-domstolen innen fristen 8. oktober 2020.

Takk for oppmerksomheten.