Europautvalget - Møte i Europautvalget torsdag den 10. juni 2021 kl. 8:30

Dato: 10.06.2021
Møteleder: Anniken Huitfeldt

Formalia

Møteleder: Anniken Huitfeldt (utenriks- og forsvarskomiteens leder)

Næringskomiteen var innkalt til å delta.

Helse- og omsorgskomiteen, finanskomiteen og energi- og miljøkomiteen var invitert til å delta.

Til stede var: Anniken Huitfeldt, Michael Tetzschner, Christian Tybring-Gjedde, Jette F. Christensen, Hårek Elvenes, Trine Skei Grande, Audun Lysbakken, Emilie Enger Mehl, Svein Roald Hansen, Rigmor Aasrud, Heidi Nordby Lunde og Sigbjørn Gjelsvik.

Fra næringskomiteen: Guro Angell Gimse og Åsunn Lyngedal.

Fra helse og omsorgskomiteen: Tore Hagebakken, Mari Holm Lønseth, Tuva Moflag og Nicholas Wilkinson.

Fra finanskomiteen: Elin Rodum Agdestein, Ola Elvestuen, Sigbjørn Gjelsvik, Anne Kristine Linnestad, Vetle Wang Soleim og Tore Storehaug.

Fra energi- og miljøkomiteen: Espen Barth Eide, Åsmund Aukrust, Ruth Grung, Terje Halleland, Lars Haltbrekken og Ole André Myhrvold.

Fra regjeringen møtte utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Iselin Nybø.

Følgende embets- og tjenestemenn fikk adgang til møtet:

Fra Utenriksdepartementet: ekspedisjonssjef Niels Engelschiøn, avdelingsdirektør Jørn Gloslie, avdelingsdirektør Leif Trana, politisk rådgiver Marte Ziolkowski, seniorrådgiver Jorunn Taksdal Stubhaug, seniorrådgiver Ane H. lunde, seniorrådgiver Grete Boge og underdirektør Hanne Zachariassen.

Fra Nærings- og fiskeridepartementet: fagdirektør Cecilie Børnes Utgård, avdelingsdirektør Ann Kristin Westberg, seniorrådgiver Karen Elisabeth Udgaard, rådgiver Even Skogen, seniorrådgiver Nina Nettum Gjerde, rådgiver Nora Ytreberg, underdirektør Pål Narve Somdalen, seniorrådgiver Geir Ervik og seniorrådgiver Margret Gunnarsdottir.

Videre var utenriks- og forsvarskomiteens sekretærer, Eivind Homme og Sunniva Tofte, til stede.

Fra Stortingets administrasjon deltok Margrethe Saxegaard, Per Nestande, Jeannette Berseth, Eric Christensen, Erik Eriksen, komitésekretær Marit Halleraker, Janne Irene Einan, Lars Kvarsnes, Herborg Fiskaa Alvsåker, komitésekretær Unni Feiring og komitésekretær Kirsten Gjemdal som observatører.

Møtelederen: Da vil jeg ønske dere alle sammen hjertelig velkommen til det aller siste møtet i Europautvalget. Det er noe kortere enn vanlig, så vi må være ferdig til kl. 9.40.

Som vanlig blir det opptak av møtet og referat.

Vi tar ikke opprop. Sekretariatet noterer ned hvem som deltar.

Fra regjeringen stiller utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Iselin Nybø i dag.

Næringsministeren skal orientere om status i frihandelsavtaleforhandlingene med Storbritannia, eller rettere sagt om avtalen, som ble inngått etter utsendelse av denne dagsordenen. Samtykkeproposisjonen ligger, som dere vet, til behandling i næringskomiteen, og derfor er de også innkalt til dette møtet.

Så skal utenriksministeren orientere om EUs nye regelverk for koronasertifikater. Stortinget har allerede behandlet det, som må anses som et ekstraordinært forhåndssamtykke til innlemmelsen i EØS-avtalen, siden EU-forordningen ennå ikke var formelt vedtatt i EU. EU-parlamentet stemte for forordningen denne uka, og helse- og omsorgskomiteen avga sin innstilling 3. juni, som så ble enstemmig vedtatt i Stortinget denne uka. Helse- og omsorgskomiteen er invitert til å delta på møtet under dette punktet.

Utenriksministeren skal videre orientere om diskusjonene i WTO og om mulig unntak fra patentregelverket TRIPS for vaksiner.

Så blir det en orientering om EØS-midler, både om situasjonen i Ungarn, om forhandlingene om en ny periode og om Norges formannskap i Østersjørådet fra 1. juli.

Til slutt skal utenriksministeren si noe om bærekraftig finans og status for arbeidet med taksonomien. Her ligger det en samtykkeproposisjon til behandling i finanskomiteen om innlemmelse av EUs taksonomiforordning fra i fjor. Finanskomiteen er derfor også invitert til å delta på dagens møte sammen med energi- og miljøkomiteen.

Det er ganske mange saker som vi skal behandle i dag, så vi må være effektive. Er det noen som har kommentarer til dagsordenen? – Det er det ikke.