Europautvalget - Møte i Europautvalget onsdag den 8. juni 2022 kl. 8:30

Dato: 08.06.2022
Møteleder: Ine Eriksen Søreide

Søk

Innhald

Sak nr. 1

Aktuelle rettsakter for møtet i EØS-komiteen 10. juni 2022. Se vedlagte brev fra Utenriksdepartementet, datert 30. mai d.å., med endelig liste med omtale av rettsakter som kan bli innlemmet på EØS-komiteens møte 10. juni.

Talarar

Møtelederen: Er det noen som har noe til dette?

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Det gjeld data og inntekter frå geodata. Det gjeld rettsakt om opne data, kommunar og kva effekt det har på kommunanes inntekter. Vi har gjort eit rekneeksempel for Tønsberg kommune på kartdata for 2021. Der viser det seg at dei har ei inntekt på nokre hundre tusen, men dersom rettsakta går gjennom, vil dei miste dei inntektene. Da er spørsmålet om det er gjort noka berekning på kva tapte inntekter kommunane vil få som følgje av den rettsakta.

Møtelederen: Er det andre som har noe til rettsaktene? – Det er det ikke, og utenriksministeren kan få svare.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt: Jeg har et spørsmål. Er det tall dere har fått fra Tønsberg, eller er de tallene som du nå presenterer, tall dere har fått fra Kommunaldepartementet?

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Dette er tal frå Tønsberg kommune. Det er berekna at inntektene for kommunen er på ca. 300 000 kr i 2022. Tønsberg har rundt 55 000 innbyggjarar. Om vi berre gjer ei enkel oppskalering, ville vi snakke om eit inntektstap på ca. 30 mill. kr per år.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt: Jeg har ikke vært forelagt de tallene fra Tønsberg før og kan dermed ikke svare ut det direkte i møtet.

Møtelederen: Er det da sånn at utenriksministeren kan komme tilbake til det i et svar til Fylkesnes?

Utenriksminister Anniken Huitfeldt: Ja, da får vi ta kontakt med Kommunaldepartementet i løpet av møtet og eventuelt komme tilbake.

Ingrid Fiskaa (SV): Spørsmålet er om det er gjort berekningar på inntektstap for kommunane og det offentlege elles.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt: Ja, så vidt jeg vet, har Kommunaldepartementet gjort det, men jeg kan ikke svare for et regnestykke fra en kommune rett over bordet. Det er så å si umulig å kommentere. Men hva var tallene fra Tønsberg, slik de forelå?

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): 300 000 kr.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt: 300 000 kr – ok. Da kan vi forsøke å svare ut det i løpet av møtet.

Møtelederen: Det er veldig fint. Jeg er helt sikker på at det er noen i det utmerkete embetsverket som sitter bak her, som helt sikkert kan skaffe den informasjonen til veie i løpet av møtet.

Vi går videre på dagsordenen.