Odelstinget - Møte tirsdag den 25. november 2008 kl. 15.37

Dato: 25.11.2008

Dokument: (Innst. O. nr. 12 (2008–2009), jf. Ot.prp. nr. 81 (2007–2008))

Sak nr. 3 [15:39:10]

Innstilling frå helse- og omsorgskomiteen om lov om endringar i pasientskadeloven m.m. (dekking av advokatutgifter og forlengd søksmålsfrist)

Talarar

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske fra helse- og omsorgskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Dag Ole Teigen (A) [15:40:41]: Bakgrunnen for denne saken er at det de siste årene har vært en kraftig økning i bruken av advokathjelp i pasientskadesaker, og dermed en stor økning i Norsk pasientskadeerstatnings utgifter til å dekke advokathjelp. Fra 2003 til 2007 var det en økning på rundt 90 pst.

I denne proposisjonen foreslår Regjeringen endringer i pasientskadeloven slik at det kan iverksettes tiltak for å få bedre kontroll med disse kostnadene. Det er enighet i komiteen om behovet for å sette inn tiltak, og forslagene samler bred støtte i komiteen.

De endringene som nå foreslås i pasientskadeloven, innebærer i hovedsak tre ting:

  • For det første foreslås det at pasientskadeloven endres slik at Kongen i forskrift kan gi nærmere regler om dekking av advokatutgifter, bl.a. om at en skal bruke statens offentlige salærsatser.

  • For det andre foreslås det en endring slik at en advokat som tar på seg et oppdrag for en klient som ønsker å fremme et krav mot Norsk pasientskadeerstatning etter pasientskadeloven, eller som klager på et vedtak til Pasientskadenemnda, ikke kan kreve eller ta imot betaling etter høyere timesatser enn den offentlige salærsatsen.

  • For det tredje forlenges søksmålsfristen for domstolsprøving fra fire til seks måneder for å gi pasienten litt bedre tid til å vurdere om det skal reises søksmål.

Komiteen støtter både forslaget om å forlenge søksmålsfristen og forslaget om at Kongen i forskrift kan gi nærmere regler om dekking av advokatutgifter.

Et bredt flertall støtter også forslaget om å endre loven slik at en advokat ikke kan kreve eller motta ytterligere betaling fra pasienten utover den offentlige salærsatsen. Jeg tror dette vil sikre likebehandling, og at alle pasientene stilles på lik linje i slike saker.

Åsa Elvik hadde her teke over presidentplassen.

Vigdis Giltun (FrP) [15:42:51]: Fremskrittspartiet ser at det er behov for å ha kontroll over utgiftene til advokatbistand. Vi vil derfor støtte forslaget om en fast salærtakst. Men vi ser også at det kan være en fare for at pasientskadesaker kan bli nedprioritert av erfarne advokater. Vi mener at den offentlige salærsatsen vil føre til likebehandling i forhold til hva som blir dekket etter at rett til dekning av advokatutgifter er tilstått av Norsk pasientskadeerstatning.

I de tilfellene det innvilges rett til å benytte advokat, er det snakk om kompliserte saker som krever høy spisskompetanse, og det må vektlegges. Fremskrittspartiet ser det derfor som viktig at selve størrelsen på salærsatsen vurderes og eventuelt endres, slik at man sikrer bistand fra gode advokater. Vi vil på bakgrunn av dette støtte det forslaget som er framlagt.

Fremskrittspartiet kan derimot ikke se at innføring av salærtakst betalt av Norsk pasientskadeerstatning bør begrense pasientens valgmulighet når det gjelder tilgjengelige advokater og retten til å bruke egne midler etter eget ønske i de tilfellene hvor de velger å bruke en advokat som krever en høyere timesats. Det er fortsatt en mulighet til å legge deler av saksbehandlingen utenfor området som Norsk pasientskadeerstatning og Pasientskadenemnda har godkjent, som ikke omfattes av forskriften. Dette vil likevel kunne føre til at pasienten får en høyere regning. Fremskrittspartiet mener at pasienten på forhånd bør kunne kreve vedtak om hvor stor del av advokathonoraret som vil bli dekket, og har mulighet til å ta en beslutning om valg av advokat ut fra egen økonomisk situasjon. Fremskrittspartiet vil derfor ikke støtte forslaget om nytt tredje ledd i § 11 i pasientskadeloven om at det ikke kan kreves ytterligere vederlag fra advokaten ved innføring av den offentlige salærsatsen. Fremskrittspartiet vil støtte forslaget om å forlenge søksmålsfristen for domstolsprøving fra fire til seks måneder, noe vi synes er veldig bra.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [15:45:01]: Bare noen få merknader fra min side.

For det første er jeg selvfølgelig glad for at komiteens flertall i innstillingen har sluttet seg til forslagene i Ot.prp. nr. 81 for 2007–2008. Jeg mener at det er rimelig og naturlig at advokatsalær som dekkes av det offentlige, beregnes ut fra offentlige salærsatser. Tilsvarende ordning med offentlig salærsats gjelder også for offentlig oppnevnte forsvarere. Det er viktig, synes jeg, også å understreke at ordningen her i Norge, selv med denne tilpasningen, er gunstig for pasientene. I tilsvarende pasientskadeordninger i Sverige og Danmark er utgangspunktet at advokatutgiftene ikke dekkes.

Jeg mener også at forbudet mot at advokater kan kreve betaling fra pasientene i tillegg til salærsatsen, hindrer at advokatene skyver utgiftene over på pasientene. Jeg tror det ville blitt et svært omfattende byråkrati hvis vi knyttet til hver enkelt sak skulle ta stilling til om det i tillegg til offentlige salærsatser skulle være anledning til å ta seg advokat som krevde betaling utover offentlige salærsatser. Da hadde vi tilført et helt nytt saksbehandlingskompleks til norsk pasientskadeerstatning som jeg ikke mener er formålstjenlig.

Men det er viktig å være klar over at pasienter, dersom de ønsker det, kan velge ikke å gjøre seg bruk av ordningen med dekning av advokatutgifter og da selvfølgelig kunne benytte seg av den advokat de selv måtte ønske.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, sjå side 62)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endringar i pasientskadeloven m.m. (dekking av advokatutgifter og forlengd søksmålsfrist)

I

I lov 15. juni 2001 nr. 53 om erstatning ved pasientskader mv. (pasientskadeloven) blir det gjort følgjande endringar:

§ 11 nytt andre og tredje ledd skal lyde:

Kongen kan i forskrift gi regler som innebærer begrensninger i forhold til bestemmelsen i første ledd første punktum, herunder om at offentlige salærsatser skal benyttes.

Advokaten kan ikke kreve eller motta ytterligere vederlag av pasienten for den del av saken der utgiftene dekkes etter paragrafen her.

§ 16 første ledd første punktum skal lyde:

Kongen oppnevner leder, nestleder og medlemmer med varamedlemmer til Pasientskadenemnda.

II

I lov 29. juni 2007 nr. 78 om endringer i lov 15. juni 2001 nr. 53 om erstatning ved pasientskader mv. (pasientskadeloven) m.m. blir det gjort desse endringane:

Endringa i § 11 første ledd blir oppheva.

§ 18 andre ledd første punktum skal lyde:

Søksmål må reises innen seks måneder fra det tidspunkt underretning om endelig vedtak i Pasientskadenemnda er kommet fram til vedkommende.

III

Lova gjeld frå det tidspunktet Kongen bestemmer. Kongen kan bestemme at dei enkelte føresegnene skal tre i kraft til forskjellig tid.

§ 11 nytt tredje ledd gjeld berre for saker der krav er meldt til Norsk pasientskadeerstatning etter reglane i § 9 etter at denne lova har tredd i kraft.

Presidenten: Det blir først votert over I § 11 nytt tredje ledd.

Framstegspartiet har varsla at dei vil røyste imot.

Votering:Tilrådinga frå komiteen under I § 11 nytt tredje ledd blei vedteken med 51 mot 16 røyster.(Voteringsutskrift kl. 16.06.35)

Presidenten: Det blir så votert over resten av I, II og III.

Votering:Tilrådinga frå komiteen under resten av I, II og III blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.